Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Kapitel 8 Pengestrømsopgørelse

EY's holdning Det er EY's forståelse, at det implicit ligger i reglerne i IAS 7, at forudbetalinger, tilbagebeta- linger og andre beløb, som betales tæt på, eller på tidspunktet for anskaffelsen af aktivet, anses som pengestrømme fra investeringsaktivitet. Desuden er det EY's forståelse, at tilbagebetaling af gæld, som virksomheden har til sælger, og som er direkte relateret til anskaffelsen, anses som finansieringsaktivitet. Hvis sælgeren af et aktiv stiller kredit til rådighed, behandles anskaffelsen og finansieringen nor- malt som en ikke-likvid transaktion, og der bør gives noteoplysninger herom. Efterfølgende beta- linger til sælger medtages i pengestrømme fra finansieringsaktivitet. Hvis perioden fra anskaffel- sestidspunktet og tidspunktet for tilbagebetaling af gælden er uvæsentlig, vil pengestrømmen dog blive anset for at være en investeringsaktivitet. For at afgøre, om der er tale om en væsentlig tidsperiode, skal det vurderes, om den udskudte betaling har medført en intern rente for sælgeren i overensstemmelse med IAS 18 Omsætning eller IFRS 15 Omsætning fra kontrakter med kunder . Jo længere tid der er mellem tidspunktet for anskaffelsen af aktivet og tidspunktet for tilbagebe- taling af gælden, desto højere er sandsynligheden for, at sælgeren indregner en intern rente. IFRS IC og IASB bekræftede i 2013, at udgangspunktet for klassifikation af pengestrømme er, hvor- dan virksomheden drives. Det afgørende er at forstå, om pengestrømmene er relateret til anskaf- felsen af et aktiv, eller om de vedrører tilbagebetaling af gæld. Fra sælgers synspunkt er penge- strømme fra salg af materielle og immaterielle aktiver en investeringsaktivitet, medmindre salg af materielle og immaterielle aktiver er en del af sælgers primære aktiviteter, hvorved der vil være tale om driftsaktivitet.

Finansierings- komponenter

8.5

Undtagelsesbestemmelser

En virksomhed i regnskabsklasse C eller D kan undlade at præsentere en pengestrømsopgørelse, hvis et af følgende kriterier er opfyldt:

Undtagelse, § 86, stk. 4

► Virksomheden er en modervirksomhed, der i sin årsrapport udarbejder et koncernregnskab indeholdende en koncernpengestrømsopgørelse. ► Virksomheden er en dattervirksomhed, som kan undlade at udarbejde en pengestrømsopgø- relse i sit eget selskabsregnskab, fordi en højereliggende modervirksomhed udarbejder en koncernpengestrømsopgørelse, hvori dattervirksomhedens pengestrømme indgår.

Begge ovennævnte undtagelsesmuligheder er lempelser i forhold til kravene i IAS 7. Efter IFRS- standarderne skal der udarbejdes pengestrømsopgørelse i begge situationer.

Det skal særskilt oplyses, hvis virksomheden har undladt at udarbejde pengestrømsopgørelse i henhold til lovens § 86, stk. 4. Oplysning om undladelse anbefales indføjet i indledningen til be- skrivelsen af anvendt regnskabspraksis. Det er i den forbindelse hensigtsmæssigt at oplyse, hvor regnskabsbrugerne kan finde den pågældende koncernpengestrømsopgørelse.

Undladelse skal oplyses

Hvis en virksomhed udarbejder koncernregnskab, skal dette koncernregnskab altid suppleres med en koncernpengestrømsopgørelse. Dette gælder, uanset at virksomhedens koncernregnskab ind- går i et højereliggende koncernregnskab, hvori koncernens pengestrømme indgår.

Altid krævet i et koncern- regnskab, § 118

EY's holdning En koncern i regnskabsklasse B, der frivilligt udarbejder et koncernregnskab, jf. § 113, skal dog alene udarbejde et koncernregnskab efter kravene i regnskabsklasse B. Det er derfor EY's op- fattelse, at der ikke vil være krav om en koncernpengestrømsopgørelse i sådanne tilfælde.

162 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease