Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

der frivilligt udarbejdes af børsnoterede virksomheder omfattet af regnskabsklasse A, ikke skal indsendes til offent- liggørelse i Erhvervsstyrelsen. Hvis en sådan årsrapport indsendes til Erhvervsstyrelsen, vil den ikke blive offentlig- gjort.

Efter det foreslåede stk. 4 omfatter kontrollen efter stk. 1-3 ikke overholdelse af indsendelsesfrister m.v. med hen- blik på offentliggørelse af Erhvervsstyrelsen.

Det fremgår af forslagets stk. 5, at i forbindelse med kontrollen efter stk. 2 og 3 udøver Erhvervsstyrelsen de befø- jelser, der fremgår af lovens §§ 160-161, § 162, stk. 1, nr. 2 og 3, og § 162, stk. 2, jf. § 213, stk. 4, i lov om kapitalmarkeder. Endvidere udøver Erhvervsstyrelsen de beføjelser, der er tillagt Finanstilsynet i § 213, stk. 5, i lov om kapitalmarkeder. Det følger af det foreslåede stk. 6, nr. 1-3, at overholder en virksomhed med hjemsted i Danmark, som har værdipa- pirer optaget til handel på et reguleret marked i et EU-/EØS-land, ikke sine forpligtelser efter denne lov, kan Er- hvervsstyrelsen give den pågældende virksomhed påbud om at ændre forholdet, herunder påbud om at offentliggøre ændrede eller supplerende oplysninger. Det følger ligeledes, at Erhvervsstyrelsen som tvangsmiddel kan pålægge medlemmerne af virksomhedens ledelse daglige eller ugentlige tvangsbøder, hvis virksomheden undlader at opfylde et påbud efter nr. 1. Endelig kan Finanstilsynet suspendere eller slette de berørte værdipapirer fra optagelse til handel på et reguleret marked i Danmark. I den gældende bestemmelse, § 159 a, stk. 6, er der ikke en opdeling i nr. 1-3, idet konsekvensen ved manglende efterlevelse af pligterne efter loven fremgår af 1.- 3. pkt. i § 159 a, stk. 6. Ved i det foreslåede stk. 6 at indsætte en opdeling i nr. 1-3 tydeliggøres de retlige konsekvenser ved en manglende efterlevelse af loven. Eksempelvis at Er- hvervsstyrelsen kan påbyde virksomheden at offentliggøre ændrede oplysninger. De ændrede oplysninger kan have karakter af en meddelelse til markedet, og ved gennemgribende ændringer kan der være tale om en helt ny årsrap- port, som skal udarbejdes og godkendes efter de sædvanlige procedurer.

Ved affattelsen af det foreslåede stk. 6 er der ikke tilsigtet nogen realitetsændring i forhold til det gældende § 213, stk. 5, i lov om kapitalmarkeder.

Afgørelser truffet i medfør af den foreslåede § 161 a kan indbringes for Erhvervsankenævnet, jf. den foreslåede ændring af § 163, stk. 4, i lovforslagets § 1, nr. 21.

Ændret ved lov nr. 480 af 22. maj 2024 I § 159, stk. 1, 2. pkt., og § 161 a, stk. 1, 1. pkt., udgår »finansiel«.

Lovbemærkninger Efter den gældende § 159, stk. 1, er Erhvervsstyrelsen en kontrolmyndighed, der gennem kontrol påser overholdel- sen af lovgivningen. Af bestemmelsens 2. pkt. følger det, at for virksomheder, som har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i EU/EØS, varetages kontrollen af Finanstilsynet, jf. lovens § 161 a. Årsregnskabslovens § 161 a fastlægger kontrolbestemmelser for så vidt angår årsrapporter og delårsrapporter for virksomheder med hjemsted i Danmark, som har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i EU/EØS, hvor Erhvervsstyrelsen varetager kontrollen på vegne af Finanstilsynet.

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1621

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease