Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Den foreslåede ændring i stk. 2 vil gennemføre bæredygtighedsdirektivets artikel 2, nr. 2, litra b. Det foreslåede har baggrund i bæredygtighedsdirektivets implementering i gennemsigtighedsdirektivet. Med bæredygtighedsdirekti- vets artikel 2, nr. 2, litra b, som indsætter en ny artikel 4, stk. 5, i gennemsigtighedsdirektivet, henvises der til regn- skabsdirektivets artikel 19, 19a, 20 og 29a, som vil medføre, at gennemsigtighedsdirektivets krav om myndigheds- kontrol fremadrettet også kan omfatte en virksomheds rapportering af påkrævede ikke-finansielle oplysninger. Det foreslåede vil medføre, at Erhvervsstyrelsens hjemmel til kontrol med års- eller delårsrapporter for en virksom- hed i regnskabsklasse D, der er omfattet af årsregnskabsloven, og som har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i EU/EØS, vil blive præciseret i henhold til bæredygtighedsdirektivets ændringer i gennemsigtig- hedsdirektivet for så vidt angår kontrol med ikke-finansielle oplysninger.

Ændret ved lov nr. 480 af 22. maj 2024 I § 161 a, stk. 6, ændres »denne lov« til: »de nævnte standarder og regler for information i årsrapporter og delårs- rapporter i stk. 2 og 3«.

Lovbemærkninger Årsregnskabslovens § 161 a, stk. 6, vedrører en række beføjelser, som Erhvervsstyrelsen kan udøve i forbindelse med kontrollen efter bestemmelsens stk. 2 og 3. Kontrollen efter § 161 a, stk. 2 og 3, vedrører foruden overholdelse af regler efter årsregnskabsloven, kontrol af overholdelse af internationale regnskabsstandarder, jf. IFRS-forordningen ((EF) nr. 1606/2002). For en virksomhed, der er omfattet af regnskabsklasse D, er det efter artikel 4 i IFRS-forordningen obligatorisk at udarbejde koncern- regnskabet efter IFRS. Forpligtigelsen for en virksomhed i regnskabsklasse D til at anvende IFRS i virksomhedens koncernregnskab udspringer således af en EU-forordning, der ikke skal gennemføres i national lov. Det vurderes derfor hensigtsmæssigt at tilføje en henvisning til, at Erhvervsstyrelsen også kan gøre brug af sine beføjelser efter stk. 6, ved konstatering af manglende overholdelse af de internationale regnskabsstandarder. Erhvervsstyrelsen kan anvende de i stk. 6 nævnte beføjelser som retlige konsekvenser, hvis en virksomhed, der er omfattet af § 161 a, ikke overholder lovens regler. Det følger af stk. 6, nr. 1-3, at overholder en virksomhed ikke sine forpligtelser efter denne lov, kan Erhvervsstyrelsen give den pågældende virksomhed påbud om at ændre for- holdet, herunder påbud om at offentliggøre ændrede eller supplerende oplysninger. Det følger ligeledes, at Erhvervs- styrelsen som tvangsmiddel kan pålægge medlemmerne af virksomhedens ledelse daglige eller ugentlige tvangsbø- der, hvis virksomheden undlader at opfylde et påbud efter nr. 1. Endelig kan Finanstilsynet suspendere eller slette de berørte værdipapirer fra optagelse til handel på et reguleret marked i Danmark.

Det foreslås, at der i § 161, stk. 6, ændres »denne lov« til: »de nævnte standarder og regler for information i års- rapporter og delårsrapporter i stk. 2 og 3«.

Den foreslåede ændring i § 161 a, stk. 6, vil medføre, at Erhvervsstyrelsen kan anvende de oplistede reaktionsmu- ligheder ved overtrædelse af »regler« for information i årsrapporter og delårsrapporter.

Den foreslåede ændring vil medføre overensstemmelse med forslaget til § 161 a, stk. 2, jf. lovforslagets § 1, nr. 45, så det præciseres, at reaktionsmulighederne efter stk. 6 også kan anvendes ved overtrædelse af øvrige regler, der ikke er gennemført i årsregnskabsloven, for så vidt loven henviser til de øvrige regelsæt.

Det foreslåede vil ikke medføre en materiel ændring af den gældende § 161 a, stk. 6, men vil være en præcisering af Erhvervsstyrelsens reaktionsmuligheder i forbindelse med kontrollen efter § 161 a.

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1625

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease