Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Kapitel 8 Pengestrømsopgørelse

Hvis en virksomhed i overensstemmelse med lovens lempelsesmuligheder ikke udarbejder en pen- gestrømsopgørelse, skal dette særskilt oplyses. Oplysningen anbefales indføjet indledningsvist i afsnittet om anvendt regnskabspraksis.

Undladelse oplyses, § 87, stk. 1

Præsentation

Den indirekte præsentation kan tage udgangspunkt i resultatopgørelsens nettoomsætning og om- kostninger, en af resultatopgørelsens mellemresultater eller årets resultat. Der korrigeres for re- sultatførte beløb, der ikke har medført ind- og udbetalinger, og for regnskabsårets forskydning i driftskapital, herunder bl.a. varebeholdninger, tilgodehavender fra salg og leverandørgæld, jf. ne- denstående eksempel 1 og 2. Den direkte præsentation viser indbetalinger fra kunder og udbetalinger til leverandører, perso- nale m.v. Ind- og udbetalinger kan enten opgøres direkte, hvis virksomhedens registreringer mu- liggør dette, eller ved regulering af nettoomsætning og omkostninger for regnskabsåret, forskyd- ning i henholdsvis tilgodehavender, varebeholdninger og leverandørgæld m.v., jf. nedenstående eksempel på direkte præsentation.

Indirekte præsentation

Direkte præsentation

IAS 7 anbefaler anvendelse af den direkte præsentationsform. Praksis viser dog, at de fleste virk- somheder anvender den indirekte præsentation, hvilket skyldes, at opgørelsen er lettere at udar- bejde.

Valg af præsentation

Pengestrømsopgørelsen skal opstilles på en overskuelig måde, og opstilling og klassifikation skal være den samme fra én regnskabsperiode til den næste og må kun ændres i særlige tilfælde.

Pengestrømme skal præsenteres som bruttobeløb, men i enkelte tilfælde er det tilladt at præsen- tere pengestrømme fra udvalgte drifts-, investerings- og finansieringsaktiviteter som nettobeløb. Det er primært relevant for banker og andre finansielle institutioner.

Bruttokrav

Loven indeholder ingen specifikke notekrav til pengestrømsopgørelsen, heller ikke til ikke-likvide transaktioner eller pengestrømme relateret til ophørende aktiviteter. Af hensyn til regnskabsbru- gernes informationsbehov kan det være relevant at supplere pengestrømsopgørelsen med ud- valgte noteoplysninger.

Ingen specifikke notekrav

Der er eksempler på forskellige noter til pengestrømsopgørelsen i EY's årsrapportmodeller, som findes på EY's hjemmesiden under Årsregnskabsloven.

Eksempler på noter

Eksemplerne omfatter illustration af følgende noter:

► Note med reguleringer til årets regnskabsmæssige resultat, hvis den indirekte præsentations- metode anvendes, hvor der i noten fx sker tilbageførsel af afskrivninger, skat af årets resultat og andre regnskabsmæssige reguleringer. ► Note med ændring i driftskapital, hvis dette fremgår af pengestrømsopgørelsen som én post, dvs. hvor der i noten fx præsenteres ændring i varebeholdninger, tilgodehavender samt leve- randør- og anden gæld. ► Note med pengestrømme for ophørende aktiviteter fordelt på drifts-, investerings- og finan- sieringsaktivitet, hvis de ikke specificeres i særskilte linjer i pengestrømsopgørelsen. ► Note med væsentlige transaktioner uden likviditetseffekt, fx afstemning mellem årets tilgang af materielle anlægsaktiver fra anlægsnoten, fratrukket leasingaktiver m.v. til pengestrøms- opgørelsens post for køb af materielle anlægsaktiver. ► Note med køb og salg af andre virksomheder og aktiviteter, som præsenterer den samlede kontante kostpris opdelt på de enkelte regnskabsposter, som kostprisen udgøres af, fratrukket eventuel overtaget likvide beholdning.

164 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease