Kapitel 9 Koncernregnskaber og minoritetsinteresser
Hvis en væsentlig dattervirksomhed afhændes i løbet af regnskabsåret, og afhændelsen efterlader en lille koncern, der ikke længere overstiger ovennævnte størrelsesgrænser, skal der udarbejdes sædvanligt koncernregnskab i det regnskabsår, hvor frasalget gennemføres, mens koncernen ikke vil være underlagt koncernregnskabspligt for det efterfølgende regnskabsår, jf. § 110.
Afhændelse af datter- virksomhed
Eksempel på afhændelse – to på hinanden følgende år
Hvis en koncern i tidligere regnskabsår har overskredet to af størrelsesgrænserne i regnskabs- klasse B og derfor været omfattet af koncernregnskabspligt, vil en afhændelse af en dattervirk- somhed, der betyder, at koncernen kommer under størrelsesgrænserne, ikke fritage for kon- cernregnskabspligt i det regnskabsår, hvor afhændelsen af dattervirksomheden gennemføres (og størrelsesgrænserne for koncernregnskabspligt ikke længere er overskredet). Det skyldes, at koncernen ikke i to på hinanden følgende år har været under størrelsesgrænserne. Først i det efterfølgende regnskabsår, vil modervirksomheden blive lempet fra koncernregnskabspligten. Hvis en modervirksomhed i henhold til loven kan undlade at aflægge et koncernregnskab, men alligevel frivilligt vælger at udarbejde dette, og koncernregnskabet ikke kun er til eget brug, skal koncernregnskabet følge bestemmelserne i lovens kapitel 14 om koncernregnskaber. Det frivillige koncernregnskab skal også indeholde sammenligningstal for forrige regnskabsperiode. En regnskabsklasse B-koncern, der efter lempelsen for små koncerner ikke er omfattet af koncern- regnskabspligt, har mulighed for at aflægge et frivilligt koncernregnskab baseret på lovens krav til regnskabsklasse B. Er dette frivillige koncernregnskab ikke udelukkende til virksomhedens eget brug, skal kapitalandele i associerede virksomheder i koncernregnskabet måles efter den indre værdis metode.
Frivilligt koncern- regnskab, § 113, stk. 4
Klasse B- koncern og frivilligt
koncern- regnskab
Visse underkoncerner
En modervirksomhed i en underkoncern kan undlade selv at udarbejde koncernregnskab med hen- visning til, at årsregnskaberne for virksomhederne i underkoncernen indgår i et koncernregnskab, der aflægges af en overliggende modervirksomhed.
Underkoncern- begrebet, § 112
Undtagelsen for udarbejdelse af koncernregnskab for underkoncerner kan ikke benyttes af børs- noterede modervirksomheder, der altid skal udarbejde koncernregnskab.
Børsnoterede virksomheder
Statslige aktieselskaber, der er modervirksomhed i en underkoncern, skal derimod ikke udarbejde koncernregnskab, når årsregnskaberne for virksomhederne i underkoncernen indgår i et overlig- gende koncernregnskab, der udarbejdes efter bestemmelserne for regnskabsklasse D.
Statslige aktie- selskaber
Lempelsen for udarbejdelse af koncernregnskaber for underkoncerner kan anvendes, selvom un- derkoncernen ikke har været under samme modervirksomheds kontrol i hele regnskabsåret. Der er således ikke krav om, at underkoncernens regnskabstal indgår for hele regnskabsåret i det over- liggende koncernregnskab.
Ingen krav om kontrol i hele regnskabsåret
Eksempel på underkoncern, der er overtaget i løbet af regnskabsåret
Overtager en modervirksomhed med kalenderårsregnskab kontrollen over en underkoncern den 1. december, er dette således begrundelse nok for at kunne undlade udarbejdelse af et under- koncernregnskab, forudsat at december måneds resultat og den fulde balance for den tilkøbte underkoncern indgår i den overliggende modervirksomheds koncernregnskab, der udarbejdes for kalenderåret.
176 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease