Kapitel 9 Koncernregnskaber og minoritetsinteresser
nævnes IFRS-standarderne og US GAAP som acceptable regnskabsgrundlag, men andre kan for- mentlig også accepteres.
Bestemmelsen betyder eksempelvis, at en dansk modervirksomhed kan undlade at udarbejde kon- cernregnskab, hvis den selv er dattervirksomhed af en overliggende modervirksomhed uden for EU-/EØS-landene, der aflægger koncernregnskab efter IFRS-standarderne eller US GAAP.
Anerkendte regnskabs- grundlag
Endeligt kan koncernregnskabet være udarbejdet efter et regelsæt, der vurderes ligeværdigt med IFRS-standarderne. I henhold til lovbemærkningerne accepteres p.t. koncernregnskaber, som er udarbejdet efter regnskabsstandarderne i USA, Japan, Kina, Canada og Sydkorea eller IFRS-stan- darderne som udstedt af IASB.
Hvis den udenlandske og overliggende modervirksomhed udarbejder koncernregnskab i Storbri- tannien, kan den danske underkoncern ikke anvende undtagelsesmuligheden i § 112, stk. 1 gæl- dende for modervirksomheder i et EU-/EØS-land, da Storbritannien ikke længere er medlem af EU.
Storbritannien
I stedet skal det vurderes, om betingelserne i § 112, stk. 2 gældende for modervirksomheder i lande uden for EU/EØS er opfyldt. Det kræver, at den overliggende modervirksomhed udarbejder et koncernregnskab og, hvor relevant, en konsolideret ledelsesberetning efter IFRS-standarderne eller i overensstemmelse med EU's regnskabsdirektiv eller regler, der i det mindste er ligeværdige hermed. Efter Storbritannien ikke længere er medlem af EU, er det i den forbindelse relevant at vurdere, om regnskabsreglerne i Storbritannien (UK GAAP) kan anses for ligeværdige med regnskabsdirek- tiverne. EY's holdning Ved denne publikations deadline har EU-Kommissionen endnu ikke offentliggjort den forventede ækvivalens-vurdering af, om UK GAAP er ligeværdig med EU's regnskabsdirektiv. Efter EY's for- ståelse er det derfor indtil videre Erhvervsstyrelsens holdning, at UK GAAP anses for at være i overensstemmelse med EU's regnskabsdirektiv, idet regnskabslovgivningen i Storbritannien frem til dets udtræden af EU har været i overensstemmelse med regnskabsdirektivet. Hvis der fremadrettet sker væsentlige ændringer i UK GAAP, skal det naturligvis revurderes, om lovens § 112, stk. 2, fortsat kan anvendes vedrørende udenlandske modervirksomheder i Storbritan- nien.
Det er en betingelse, at den overliggende modervirksomheds koncernregnskab er revideret, og at underkoncernen er konsolideret fuldt ud i det overliggende koncernregnskab.
Andre betingelser
Det overliggende koncernregnskab for modervirksomheder, beliggende i lande uden for EU/EØS, skal udelukkende indeholde en konsolideret ledelsesberetning, hvis den lokale lovgivning stiller krav herom. Det betyder, at fx en række større virksomheder i USA, hvor der ikke gælder et formelt krav om at udarbejde en ledelsesberetning, fortsat kan anvende lempelsen. Hvis der udarbejdes koncernregnskab, kræver § 116, stk. 1, at koncernregnskabet har samme ba- lancedag som modervirksomhedens årsregnskab. Opfattelsen har indtil videre været, at det var et krav for at anvende lempelsen i § 112, at den højere modervirksomhed udarbejdede et koncern- regnskab med samme balancedag som den virksomhed, der ønsker at anvende lempelsen. I praksis ses, at visse udenlandske koncerner lader sine dattervirksomheder have et regnskabsår, som afsluttes før modervirksomhedens, fx pr. 30. november i forhold til modervirksomhedens ka- lenderårsregnskab. Dette sker formentlig for i praksis at kunne indhente regnskabsdata i tide til koncernregnskabet.
Lempet krav om konsolideret ledelses- beretning
Afvigende regnskabsår
178 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease