Kapitel 9 Koncernregnskaber og minoritetsinteresser
Denne forskydning i regnskabsår er ikke mulig i rent danske koncerner, hvor der i henhold til § 15, stk. 5, kræves det samme regnskabsår.
Ikke for danske koncerner
Lovens § 116 omtaler den situation, hvor ikke alle virksomheder i en koncern har samme regn- skabsår. Denne bestemmelse er primært rettet mod udenlandske dattervirksomheder, som på grund af nationale forhold ikke kan have samme regnskabsår som resten af koncernen.
Dette rejser spørgsmålet, om en virksomhed er afskåret fra at anvende § 112, hvis der alene er tale om en mindre forskel mellem balancedagene.
Problemstillingen kan opdeles i to dele:
Koncernen kan have en balancedag, som ligger før underkoncernens egen balancedag. Her kan en udfordring være, at der er begivenheder, som er indtruffet mellem koncernens balancedag og un- derkoncernens balancedag. Regnskabsbrugerne vil således blive stillet dårligere, end hvis de havde samme balancedag. Koncernen kan have en balancedag, som ligger efter underkoncernens egen balancedag. Her synes problemet at være knapt så stort, da regnskabsbrugerne får mere opdateret information, end di- rekte krævet i loven. Denne mulighed vil dog naturligt blive begrænset ved, at koncernregnskabet skal indberettes sammen med underkoncernens egen årsrapport. Den højereliggende koncerns ba- lancedag kan således ikke være meget senere end underkoncernens, hvis lovens indberetningsfri- ster samtidig skal overholdes.
Koncern før underkoncern
Underkoncern før koncern
Det er Erhvervsstyrelsens opfattelse, at lempelsen for underkoncerner kan anvendes, uden at virk- somhederne nødvendigvis har samme balancedag. Dog kan afvigelsen ikke overstige 3 måneder. Spørgsmålet har endvidere været forelagt Regnskabsrådet, som var enig i styrelsens opfattelse.
§ 116, stk. 2
Herudover kræves:
► Eventuelle minoritetsdeltagere senest seks måneder før regnskabsårets udløb ikke har fremsat krav om aflæggelse af koncernregnskab. Således kan en enkelt minoritetsaktionær i princippet modsætte sig anvendelse af undtagelsen. ► Koncernregnskabet er revideret af personer, der er autoriserede efter dette lands nationale lovgivning. ► Den lavere modervirksomhed i sit årsregnskab oplyser, at den har undladt at udarbejde sit eget koncernregnskab og oplyser navn, hjemsted og eventuelt CVR-nr. eller registreringsnum- mer for den overliggende modervirksomhed. ► Den danske modervirksomhed og dennes dattervirksomheder skal indgå i koncernregnskabet ved fuld konsolidering, jf. dog § 114. En dansk modervirksomhed, der undlader selv at udarbejde koncernregnskab under henvisning til § 112, skal ved indberetningen af egen årsrapport enten vedhæfte eller henvise til det koncern- regnskab, der danner grundlag for anvendelse af lempelsen i § 112. Se mere om indberetning i forbindelse med henvisning til overliggende koncernregnskab i afsnit 39.2 Indberetning af årsrap- porter m.v . Loven indeholder ingen lempelsesmuligheder for holdingselskaber, der gør det muligt at henvise til et koncernregnskab, der udarbejdes for en underliggende dattervirksomhed. Dette gælder, uan- set at dattervirksomhedens koncernregnskab i sådanne tilfælde i høj grad vil stemme overens med det koncernregnskab, der ville skulle udarbejdes for holdingselskabet.
Indberetning ved anven- delse af undtagelses- bestemmelsen
Ingen lempelse for holding- virksomheder
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 179
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease