Kapitel 9 Koncernregnskaber og minoritetsinteresser
Koncernregnskabet indeholder særskilte poster på følgende områder:
► Minoritetsinteressernes forholdsmæssige andel af dattervirksomhedernes egenkapital indgår på en særskilt post under koncernens egenkapital. ► Minoritetsinteressernes andel af dattervirksomhedernes resultat fremgår som en særskilt post i allokeringen af koncernens resultat for regnskabsåret mellem majoritetens og minoritetens andel af koncernens resultat.
Kapitalandele og tilgodehavender hos eller gæld til ikke-konsoliderede dattervirksomheder, kapi- talinteresser, associerede virksomheder og fællesledede virksomheder, præsenteres som sær- skilte poster i koncernregnskabets balance.
Skemakrav
Den konsoliderede egenkapital kan opstilles, så kun de poster vises, der er nødvendige for at opnå et retvisende billede. Minoriteternes andel af koncernens egenkapital indgår som en del af den samlede koncernegenkapital, men præsentationsmæssigt adskilt fra majoritetens andel af kon- cernegenkapitalen. I modsætning til, hvad der gælder for selskabsregnskaber, er der i forhold til koncernregnskabet ingen krav om binding på særlige egenkapitalreserver, bortset fra reserve for sikringstransaktioner og valutaomregning. Bindingsreglerne har primært til formål at sikre, at der ikke udloddes bundne eller urealiserede gevinster, og da udlodning af udbytte sker på basis af selskabsregnskabets frie egenkapitalreserver, er der ikke samme behov for binding af egenkapi- talreserver i koncernregnskabet. For yderligere omtale henvises til afsnit 25.18 Oversigt over re- server i selskabsregnskabet og koncernregnskabet .
Den konsoliderede egenkapital
Kapitalinteresser
Koncernens kapitalinteresser skal måles enten efter indre værdi metode, til dagsværdi eller til kostpris, jf. omtale i kapitel 19 Kapitalandele i andre virksomheder .
§ 119
Kapitalandele i associerede virksomheder
Koncernens kapitalandele i associerede virksomheder skal måles efter den indre værdis metode, jf. omtale i kapitel 19 Kapitalandele i andre virksomheder .
§ 119
I særlige situationer, hvor de nødvendige oplysninger ikke kan indhentes, kan kapitalandele i as- socierede virksomheder måles med udgangspunkt i kostpris efter § 36. I praksis vil denne undta- gelsesmulighed sjældent finde anvendelse, idet den betydelige indflydelse, der antages at fore- ligge i et associeringsforhold, bør gøre det muligt for investor at skaffe de nødvendige oplysninger til brug for indregning og måling efter den indre værdis metode. Fællesledede arrangementer Fællesledede arrangementer udgør afhængig af de faktiske forhold enten en fællesledet virksom- hed (joint venture) eller et driftsfællesskab (joint operation). Den regnskabsmæssige behandling afhænger af, hvilken af de to typer af arrangement, der er tale om. Se mere om sondringen mellem fællesledede virksomheder og driftsfællesskaber i afsnit 19.3 Kategorier af kapitalandele og me- todevalg . Hidtil har fællesledede arrangementer i koncernregnskabet skulle anvende den nu ophævede IAS 31. Lovens § 124 om regnskabsmæssig behandling af fællesledede virksomheder i koncern- regnskabet er imidlertid uændret, så man både kan anvende en IAS 31- og en IFRS 11-tilgang. EY's holdning Det virker umiddelbart besynderligt, at der ikke er gennemført en justering af lovens § 124 i retning af IFRS 11 for så vidt angår den regnskabsmæssige behandling af fællesledede arran- gementer i koncernregnskabet.
§ 43 a, stk. 6
186 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease