Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Kapitel 14 Generelt om balancen

Del 3 Specifikke forhold vedrørende balancen 14 Generelt om balancen 14.1 Indledning Virksomheder skal i overensstemmelse med lovens skemakrav udarbejde en balance med aktiver opdelt på hovedgrupperne anlægsaktiver og omsætningsaktiver samt passiver opdelt på hoved- grupperne kort- og langfristede gældsforpligtelser, hensatte forpligtelser og egenkapital. Virksomheder kan alternativt vælge at anvende et IFRS-tilpasset balanceskema, hvor aktiverne er opdelt på hovedgrupperne kort- og langfristede aktiver, og hvor passiver er opdelt på hovedgrup- perne kort- og langfristede forpligtelser og egenkapital. Det er valgfrit, hvilket balanceskema virksomheden vælger at anvende. Lovens krav til konsistens gør imidlertid, at virksomheder alene kan skifte mellem lovens balanceskemaer, når anvendelse af et andet skema bedre giver et retvisende billede af virksomhedens balance. Valg af et andet ba- lanceskema anses for at være en ændring af regnskabspraksis, hvor sammenligningstal for tidli- gere år skal tilpasses det nye balanceskema.

Balanceskemaerne er for begges vedkommende opstillet i omvendt likviditetsorden, hvormed de mest likvide regnskabsposter anføres nederst i skemaerne.

14.2 Fortolkningsbidrag

Som relevant fortolkningsbidrag til lovens bestemmelser om balancen kan med fordel hentes in- spiration i IAS 1 Præsentation af årsregnskaber .

14.3 Balancen Et af formålene med loven er at sikre, at årsregnskaber aflægges efter det værdibaserede regn- skabskoncept, der sigter mod at opgøre virksomhedens reelle værdier. Her spiller balancen en fremtrædende rolle. En balance består af aktiver, forpligtelser og egenkapital, der skal vises i skematisk form. Skema- kravene fremgår af lovens bilag 2, som er gengivet i afsnit 14.10. Balancen opstilles enten efter skema 1, hvor aktiver opdeles i følgende hovedgrupper: anlægsaktiver og omsætningsaktiver, eller skema 2 (IFRS-tilpasset), hvor aktiver opdeles i følgende hovedgrupper: langfristede og kortfri- stede aktiver. Under passiverne er den væsentligste forskel mellem de to skemaer, at skema 1 indeholder en hovedgruppe for hensatte forpligtelser, hvorimod skema 2 forudsætter, at hensatte forpligtelser præsenteres som henholdsvis kortfristet eller langfristet gæld.

Skema- kravene, § 23

Loven tillader ikke yderligere opdeling eller specifikation i forhold til balanceskemaernes hoved- grupper.

Hovedgrupper

De enkelte hovedgrupper, fx anlægsaktiver, kan være opdelt yderligere i romertalsposter, som for anlægsaktiverne består af henholdsvis immaterielle, materielle og finansielle anlægsaktiver. Lo- ven tillader heller ikke yderligere opdeling eller specifikation i forhold til balanceskemaernes ro- mertalsposter.

Romertals- poster

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 249

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease