Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Kapitel 14 Generelt om balancen

14.6 Hensatte forpligtelser Forpligtelser, der er uvisse med hensyn til størrelse eller afviklingstidspunkt, skal klassificeres som en særskilt hovedgruppe benævnt "Hensatte forpligtelser". Der henvises til kapitel 26 Hensatte forpligtelser, eventualforpligtelser og eventualaktiver for nærmere omtale. Lovens præsentationskrav for hensatte forpligtelser som en særskilt hovedgruppe findes ikke til- svarende i IFRS-standarderne og dermed heller ikke ved anvendelse af det IFRS-tilpassede balan- ceskema. Hensatte forpligtelser skal derfor i henhold til lovens balanceskema 2 klassificeres som henholdsvis kort- eller langfristede forpligtelser afhængigt af, hvornår de hensatte forpligtelser forfalder.

IAS 1

I lovens balanceskema 1 udgør hensatte forpligtelser en særskilt hovedgruppe, hvorfor der ved brug af skema 1 skal medtages en note, som specificerer de hensatte forpligtelser i en kortfristet og langfristet del ud fra ledelsens skøn og forventninger til forfaldstidspunktet.

Skema 1, § 26, stk. 2

I det IFRS-tilpassede balanceskema (skema 2) klassificeres udskudte skatteforpligtelser som lang- fristede forpligtelser, hvorfor det må antages, at lovens krav om at opdele hensatte forpligtelser i kort- og langfristet del generelt ikke gælder for udskudte skatteforpligtelser.

Udskudte skatte- forpligtelser

14.7 Egenkapital Loven indeholder ingen specifik definition på egenkapital. IASB's Conceptual Framework indehol- der en definition, der dog alene baserer sig på balancens øvrige elementer. Egenkapital er her defineret som forskellen mellem indregnede aktiver og indregnede forpligtelser. Selvom egenkapi- talen defineres som en residualpost, skal den specificeres i en række romertals- og arabertalspo- ster, der viser, hvor disponibel egenkapitalen er, og hvordan den er fremskaffet. For yderligere omtale af egenkapital henvises til afsnit 21.4 Klassifikation af gældsinstrumenter og egenkapital- instrumenter samt kapitel 25 Egenkapital . I koncernregnskabet består egenkapitalen af et sammendrag af egenkapitalen i alle de koncern- virksomheder, som indgår i konsolideringen, hvorefter der foretages eliminering af de relevante forhold. Hvis dattervirksomhederne ikke ejes fuldt ud, opstår der minoritetsinteresser, som anses som en del af egenkapitalen i koncernregnskabet, og som skal præsenteres i en særskilt post under koncernens egenkapital. Se mere om minoritetsinteresser i koncernregnskabet i afsnit 9.11 Køb og salg af minoritetsinteresser .

Koncern- regnskab og minoritets- interesser

14.8 Ophørende aktiviteter

Virksomheder i regnskabsklasse C og D skal i én linje i henholdsvis resultatopgørelse, aktiver og forpligtelser særskilt præsentere de væsentlige aktiviteter, der i henhold til en samlet plan skal afhændes, lukkes eller opgives, medmindre ophørende aktiviteter ikke kan udskilles fra virksom- hedens øvrige aktiviteter. I forhold til særskilt præsentation af aktiver og forpligtelser tilknyttet en ophørende aktivitet i balancen, vil kravet alene være relevant, indtil de ophørende aktiviteter er afhændet, lukket eller opgivet. I resultatopgørelsen vil der stadig være krav om særskilt præsentation, når aktiviteten er ophørt i løbet af året.

§ 80, stk. 1

Loven stiller specifikke krav om præsentation af og oplysninger om ophørende aktiviteter, dog uden at der i balanceskemaerne er angivet særskilte skemaposter til formålet.

Præsentation af ophørende aktiviteter

Se mere om ophørende aktiviteter, herunder eksempel på præsentation af ophørende aktiviteter i balancen, i afsnit 28.7 Ophørende aktiviteter .

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 253

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease