Kapitel 1 Lovens opbygning – byggeklodsmodellen
Princippet i byggeklodsmodellen er, at små virksomheder skal følge relativt få generelle krav uden behov for unødvendig lovlæsning, mens større virksomheder skal følge flere og mere detaljerede krav. Byggeklodsmodellen indeholder som udgangspunkt følgende fire regnskabsklasser: A, B, C og D. Regnskabsklasse C er dog endvidere opdelt i mellemstor og stor, mens regnskabsklasse B er opdelt i mikrovirksomheder og øvrige mindre virksomheder.
Modellens opbygning, § 7
Herudover gælder der specifikke særkrav til dele af årsrapporten, primært oplysningskrav, for ud- valgte virksomheder (enten efter størrelse eller karakteristika), der betyder, at det reelle antal af regnskabsklasser i praksis er højere.
Opbygningen betyder, at den enkelte virksomhed som minimum skal overholde reglerne i den regn- skabsklasse, den tilhører, og de foregående regnskabsklasser.
En virksomhed kan altid vælge at følge reglerne for en højere regnskabsklasse i byggeklodsmodel- len, jf. § 7, stk. 6. Virksomheden behøver ikke nødvendigvis at følge alle bestemmelser i den højere regnskabsklasse, men kan tilvælge enkelte bestemmelser, fx IPO-tillæg på varebeholdninger eller tilvælge en primær opgørelse som fx en pengestrømsopgørelse eller en egenkapitalopgørelse. Det eneste krav for anvendelse af en tilvalgsmulighed er, at virksomheden på en konsistent og konse- kvent måde følger de tilvalgte regler på et systematisk grundlag. Det betyder bl.a.:
Tilvalg af regler fra en højere regn- skabsklasse
► Tilvalg og fravalg kan ikke foretages efter virksomhedens velbefindende.
► Tilvalg fra en højere regnskabsklasse anføres særskilt i indledningen af anvendt regnskabs- praksis.
Hvis en virksomhed vælger at følge bestemmelser fra en højere regnskabsklasse end virksomhe- dens egen regnskabsklasse for en specifik regnskabspost, skal samtlige lovens krav, der knytter sig til indregning, måling, præsentation og oplysninger for denne regnskabspost, følges.
Lovens mange valgmuligheder i regnskabsklasse B-virksomheder betyder, at der alene er få situ- ationer, der vil blive betragtet som et tilvalg af indregnings- og målingsbestemmelser fra en højere regnskabsklasse. Det drejer sig om:
Tilvalg for regnskabs- klasse B
► Indregning af IPO-tillæg på varebeholdninger
Udarbejdelse af egenkapitalopgørelse
►
Udarbejdelse af pengestrømsopgørelse.
►
Hvis en virksomhed vælger at gøre brug af ovenstående tilvalg, skal dette fremgå som et tilvalg af anvendt regnskabspraksis.
EY's holdning Øvrige valgmuligheder i loven vil efter EY's opfattelse anses enten som flere alternative valg- muligheder for regnskabsmæssig behandling inden for samme regnskabsklasse eller som betin- gede valgmuligheder, hvor mindre virksomheder på visse betingelser kan opnå en administrativ lempelse fra lovens hovedregel, der sædvanligvis gælder for de højere regnskabsklasser. ► Alternative valgmuligheder for regnskabsmæssig behandling inden for samme regnskabs- klasse kan være: - Kostprismetoden eller indre værdis metode for kapitalandele i dattervirksomheder, kapi- talinteresser og associerede virksomheder - Måling af immaterielle og materielle aktiver efter kostprismetoden eller dagsværdimeto- den
- Indregning af IPO på langfristede aktiver
28 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease