Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Kapitel 1 Lovens opbygning – byggeklodsmodellen

Eksempel på omregning af nettoomsætning

Er nettoomsætningen således 45 mio. kr. i en regnskabsperiode på 15 måneder, vil det afgø- rende tal være 45 x 12 / 15 = 36 mio. kr. Er nettoomsætningen 30 mio. kr. i en regnskabsperi- ode på 6 måneder, vil beregningstallet være 30 x 12 / 6 = 60 mio. kr.

Erhvervsstyrelsen har tilkendegivet, at der ved omregning af nettoomsætning inkl. finansielle ind- tægter til helårstal ikke må korrigeres for eventuelle engangsindtægter. Det betyder, at en gevinst ved salg af en dattervirksomhed eller en investeringsejendom i en delårsperiode, kan få stor be- tydning ved omregning af nettoomsætning til helårstal. Det antages dog, at lovens krav om først at skifte regnskabsklasse, når virksomheden overstiger størrelsesgrænserne i to på hinanden føl- gende regnskabsår, kan imødegå, at der skal skiftes regnskabsklasse alene på grund af engangs- indtægter. Præsentation af ophørende aktiviteter, hvor en del af nettoomsætningen, der knytter sig til en ophørende aktivitet, præsenteres nederst i resultatopgørelsen, ændrer ikke på, at denne del af nettoomsætningen fortsat skal medregnes som nettoomsætning i forhold til, hvilken regnskabs- klasse virksomheden tilhører.

Engangs- indtægter

Ophørende aktiviteter

Balancesum

Balancesummen opgøres ud fra de indregnings- og målingsbestemmelser, der findes i den regn- skabsklasse, en virksomhed hidtil har befundet sig i.

Eksempel på opgørelse af balancesum

Balancesummen hos en virksomhed, som hidtil har befundet sig i regnskabsklasse B, skal opgø- res efter indregnings- og målingsbestemmelserne i regnskabsklasse B. Først på det tidspunkt, hvor balancesummen opgjort efter kravene i regnskabsklasse B overstiger 55 mio. kr. i to på hinanden følgende regnskabsår sammen med et af de øvrige kriterier, anses størrelsesgræn- serne i regnskabsklasse B for overskredet, så virksomheden skifter regnskabsklasse.

Balancesummen opgøres som udgangspunkt på basis af den af ledelsen konkret valgte regnskabs- praksis, der gælder for den pågældende regnskabsklasse. Der skal således ikke foretages korrek- tion for konkret foretagne valg mellem flere mulige valg af regnskabsmæssig behandling, der gæl- der for den pågældende regnskabsklasse. Erhvervsstyrelsen har dog udtalt, at en virksomhed til enhver tid kan skifte til en regnskabspraksis for en lavere regnskabsklasse, hvis virksomheden efter praksisændringen opfylder størrelsesgrænserne for den nye lavere regnskabsklasse. Ansatte Antallet af ansatte, som i loven kaldes "antal heltidsbeskæftigede", opgøres typisk ud fra ATP- metoden, hvor virksomhedens samlede ATP-bidrag for regnskabsåret opgøres som et gennemsnit for antallet af heltidsansatte. Se mere herom i afsnit 3 6 . 7 Personaleomkostninger og ledelsesvederlag . Skift af regnskabsklasse og anvendelse af størrelsesgrænser Virksomhederne skal i to på hinanden følgende regnskabsår overstige/ikke længere overstige mindst to af størrelserne, før der skal skiftes regnskabsklasse. Det er uden betydning, om der eksempelvis er tale om nettoomsætning og balancesum det første år og balancesum og antal ansatte det næste år. Skift af regnskabsklasse sker i det andet år, hvor to af grænserne

Den valgte regnskabs- praksis er afgørende

Gennemsnitligt antal ansatte

Skift mellem regnskabs- klasser

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 35

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease