Kapitel 1 Lovens opbygning – byggeklodsmodellen
I kapitel 5 Ledelsesberetning og kapitel 3 6 Noteoplysninger kan du læse om oplysningskravene for de forskellige regnskabsklasser.
Virksomheder, som aflægger årsrapport efter reglerne for regnskabsklasse B, C eller D, skal i af- snittet om anvendt regnskabspraksis oplyse, hvilken regnskabsklasse årsrapporten er aflagt efter. Dette anbefales også oplyst for virksomheder i regnskabsklasse A. Hvis der er foretaget tilvalg af bestemmelser fra en højere regnskabsklasse, skal dette ligeledes anføres særskilt i anvendt regn- skabspraksis. Der er ikke krav om, at virksomheden specifikt skal anføre, hvilke bestemmelser der er tilvalgt. Virksomheden kan nøjes med at anføre, at der er foretaget visse tilvalg fra en højere regnskabsklasse.
Regnskabs- klasse og tilvalg skal oplyses, § 53
Regnskabsklasser for moder- og dattervirksomheder
Modervirksomhed i regnskabsklasse B Uanset hvilken regnskabsklasse en modervirksomhed selv tilhører, skal modervirksomheder, der er koncernregnskabspligtige, altid som minimum følge kravene for regnskabsklasse C. Se nærmere herom i kapitel 9 Koncernregnskaber og minoritetsinteresser . Det betyder eksempelvis, at en modervirksomhed, som isoleret set er en regnskabsklasse B-virk- somhed, og som skal udarbejde koncernregnskab efter loven, skal udarbejde moderselskabsregn- skabet efter reglerne i regnskabsklasse C.
I modsætning til ovenstående skal en modervirksomhed, der kan undlade at udarbejde koncern- regnskab efter undtagelsesbestemmelserne i §§ 110-112, aflægge årsregnskab efter de krav, der gælder for modervirksomhedens egen regnskabsklasse.
Undtagelse ved brug af §§ 110-112
Modervirksomhed i regnskabsklasse C (mellem) En modervirksomhed, der selv tilhører regnskabsklasse C (mellem), men hvor koncernen er omfat- tet af regnskabsklasse C (stor), kan aflægge eget selskabsregnskab efter bestemmelserne i regn- skabsklasse C (mellem).
Dattervirksomhed i regnskabsklasse C (mellem)
Dattervirksomheder i regnskabsklasse C (mellem) kan aflægge årsrapport efter reglerne i regn- skabsklasse B, når visse betingelser for at benytte denne undtagelse er opfyldt.
Betingelserne, for at dattervirksomheder kan anvende undtagelsen, er:
§ 78 a
► Dattervirksomheden skal indgå ved fuld konsolidering i et koncernregnskab aflagt af en mo- dervirksomhed, der både kan være den nærmeste modervirksomhed eller en højereliggende modervirksomhed.
► Den pågældende modervirksomhed henhører under lovgivningen i et EU-/EØS-land.
► Koncernregnskabet er udarbejdet efter reglerne i årsregnskabsloven eller EU's regnskabsdi- rektiv, herunder revideret og offentliggjort i overensstemmelse med direktivets krav. Det for- udsættes, at undtagelsen også kan benyttes, når modervirksomheden har aflagt et koncern- regnskab efter IFRS-standarderne. ► Samtlige af dattervirksomhedens virksomhedsdeltagere skal erklære sig indforstået med, at undtagelsen benyttes. Første gang erklæringen afgives, skal denne indberettes til Erhvervs- styrelsen sammen med årsrapporten m.v. ► Modervirksomheden indestår for alle dattervirksomhedens forpligtelser og har afgivet erklæ- ring herom. Erklæringen om indeståelse er gældende, indtil dattervirksomheden er ophørt med
38 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease