Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Kapitel 1 Lovens opbygning – byggeklodsmodellen

at benytte undtagelsen og har indberettet en årsrapport, der er aflagt efter lovens almindelige bestemmelser. ► Det skal i såvel dattervirksomhedens årsrapport som i modervirksomhedens koncernregnskab oplyses, at årsrapporten for dattervirksomheden er aflagt efter § 78 a.

Årsregnskabet for dattervirksomheden skal fortsat revideres, men revisionen kan udføres efter Erhvervsstyrelsens erklæringsstandard for små virksomheder (udvidet gennemgang).

Årsrapporten skal også indberettes og offentliggøres. Årsrapporten vil i henhold til loven skulle indberettes sammen med yderligere dokumenter, jf. § 146 a. For mere om indberetning af yderligere dokumenter, se afsnit 39 .2 Indberetning af årsrapporter m.v .

EY's holdning Det er grundlæggende positivt, at lovgiver tilbyder en mere lempelig regnskabsaflæggelse for dattervirksomheder i situationer, hvor der antages at være mindre interesse for en dattervirk- somheds årsrapport. Efter EY's opfattelse bliver muligheden for at anvende lempelsen dog illu- sorisk, hvis modervirksomheden ikke ønsker at påtage sig en indeståelse for dattervirksomhe- dens eksisterende og fremtidige forpligtelser. En sådan indeståelse vil reelt betyde, at datter- virksomhedens eksistens som begrænset hæftende selvstændigt kapitalselskab sættes ud af kraft. Det er på den baggrund EY's forventning, at kun få koncerner ønsker at anvende denne lempelse. Små koncerner En koncern, hvor koncernvirksomhederne ikke samlet overstiger størrelsesgrænserne for små kon- cerner, jf. § 110, og derfor ikke er koncernregnskabspligtig, kan vælge at aflægge et frivilligt kon- cernregnskab efter regnskabsklasse B-reglerne. Her kræver loven dog, at koncernens kapitalan- dele i associerede virksomheder skal måles efter den indre værdis metode. Modervirksomheder, der frivilligt aflægger koncernregnskab, kan aflægge moderselskabsregnskabet efter reglerne i regnskabsklasse B.

Størrelsesgrænserne for små koncerner og koncernregnskabspligt følger størrelsesgrænserne for regnskabsklasse B-virksomheder.

§110

Balancesum

Nettoomsætning

Antal ansatte

0-55 mio. kr.

0-111 mio. kr.

0-50

De tidligere omtalte beregningsregler for balancesum, nettoomsætning og antal gennemsnitlige ansatte finder ligeledes anvendelse, herunder er der krav om omregning af tilkøbte dattervirksom- heders nettoomsætning til helårstal i forbindelse med en koncernetablering. Tilsvarende gælder, at finansielle indtægter og afkast fra holding- og/eller investeringsvirksomhed skal indgå i opgø- relsen af nettoomsætningen, når sådanne finansielle indtægter overstiger koncernens nettoom- sætning fra salg af varer og tjenesteydelser. Ved beregning af koncernens størrelse skal der alene medtages de dattervirksomheder, som efter- følgende indgår i koncernregnskabet ved fuld konsolidering i henhold til § 110, stk. 2. Herved sik- res det, at dattervirksomheder, som efterfølgende af forskellige årsager ikke skal indgå i konsoli- deringen, heller ikke påvirker, hvorvidt der skal udarbejdes koncernregnskab.

En virksomheds koncernregnskabspligt kan i henhold til § 110 opgøres på to måder.

Efter metode 1 skal der ved opgørelsen af størrelsesgrænserne foretages sammenlægning af alle koncernens virksomheder, og der foretages eliminering af relevante koncerninterne transaktioner, så beløbsstørrelserne opgøres på et reelt konsolideret niveau for koncernen som helhed.

Metode 1

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 39

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease