Kapitel 23 Varebeholdninger
Salgsprismetoden anvendes primært i virksomheder, der sælger et stort antal varer med høj om- sætning og stabil bruttoavanceprocent. Kostprisen for varer beregnes ud fra salgsprisen fratruk- ket bruttoavanceprocenten. Er salgsprisen for en række varer nedsat til under den oprindelige salgspris, skal der tages højde herfor i fastsættelse af bruttoavanceprocenten.
Salgspris- metoden
Kostpris for såkaldte speciesvarer, der ikke kan erstattes eller ombyttes med andre varer, bereg- nes ud fra en specifik identifikation af kostprisen for den enkelte vare.
Særlige varer
Ved beregning af kostprisen for andre varer, herunder genusvarer, skal enten FIFO-metoden, ve- jede gennemsnitspriser eller anden lignende metode anvendes, jf. ovenfor.
Andre varer
Seneste indkøbspris og et normallagerprincip, hvor varebeholdningen beregnes som en residual og som den beholdningsstørrelse, der skal være til stede for at sikre virksomhedens normale drift uden afbrydelser, er ikke i overensstemmelse med det historiske kostprisprincip og kan derfor ikke anvendes. Hvis det er begrundet i reelle forhold, kan forskellige opgørelsesmetoder for kostpris anvendes på forskellige varetyper. Det skal dog være konsistent for varer af samme art og anvendelse. Der vil derfor eksempelvis ikke kunne anvendes forskellige opgørelsesmetoder på samme type af varer, blot fordi flere varepartier af samme varetype er placeret på forskellige fysiske lokationer.
23.7 Krav om nedskrivning til lavere nettorealisationsværdi
Varebeholdninger skal nedskrives til nettorealisationsværdi, hvis denne er lavere end kostprisen.
§ 46, stk. 2
Nettorealisationsværdi defineres som summen af fremtidige nettoindbetalinger, som aktivet for- ventes at indbringe som led i normal drift. Værdien er udtryk for salgsværdien med fradrag af eventuelle rabatter, færdiggørelsesomkostninger og omkostninger, der eventuelt måtte kræves for at effektuere et salg. Der foretages ikke tilbagediskontering af de fremtidige nettoindbetalinger ved opgørelse af en net- torealisationsværdi i modsætning til værdiforringelse af langfristede aktiver, jf. kapitel 24 Værdi- forringelse af langfristede aktiver . Nedskrivning til nettorealisationsværdi foretages som oftest vare for vare, men kan også foretages for en gruppe ensartede varer, som har samme karakteristika, og som markedsføres på samme marked.
Definition af nettoreali- sationsværdi
Der kan ikke foretages nedskrivning af varebeholdninger til sikring af en fremtidig normal avance.
Råvarer og hjælpematerialer kan ikke nedskrives til en værdi, der er lavere end kostprisen, hvis varerne besiddes med henblik på at skulle indgå i produktionen af færdigvarer, som forventes solgt til en værdi, der som minimum svarer til kostprisen. Indikerer et fald i materialepriser, at nettore- alisationsværdien er lavere end den samlede kostpris for færdigvaren, skal råvarerne nedskrives til nettorealisationsværdi.
Hverken loven eller IAS 2 specificerer, hvilke omkostninger der skal medregnes, når virksomheden skal opgøre de omkostninger, der er nødvendige for at effektuere et salg. Dette har resulteret i diversitet i regnskabspraksis på dette område.
IFRS IC Agenda Decision -
Omkostninger nødvendige for at effektuere et salg
IFRS IC har i juni 2021 offentliggjort en Agenda Decision, der vedrører skøn over de omkostninger, som er nødvendige for at effektuere et salg af en varebeholdning.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 445
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease