Kapitel 25 Egenkapital
25.2 Klassifikation som egenkapital- eller gældsinstrumenter
Et egenkapitalinstrument defineres som enhver kontrakt, der repræsenterer en andel af den for- skelsværdi, der fremkommer, når virksomhedens aktiver fratrækkes forpligtelser (nettoaktiver).
Definition
I henhold til IAS 32 Finansielle instrumenter: Præsentation kan et instrument kun klassificeres som egenkapital, hvis udsteder har en ubetinget ret til at undgå afregning af kontanter eller et andet finansielt instrument, eller hvis udsteder kan afregne instrumentet med egne egenkapitalinstru- menter ved at udveksle et fast antal egne kapitalandele for en fast pris (fixed-for-fixed kriteriet).
IAS 32
For yderligere om klassifikation af gælds- og egenkapitalinstrumenter henvises til afsnit 21.4 Klas- sifikation af gældsinstrumenter og egenkapitalinstrumenter .
25.3 Transaktioner, der skal indregnes direkte på egenkapitalen Lovens § 49 sondrer mellem transaktioner, der skal indregnes i resultatopgørelsen, og transakti- oner, der skal indregnes i egenkapitalen.
Loven oplister udtømmende transaktioner, der ikke må indregnes i resultatopgørelsen, men skal indregnes direkte i egenkapitalen:
§ 49, stk. 2
► Opskrivning af materielle aktiver og tilbageførsler af sådanne opskrivninger.
► Kostpris og salgspris ved køb og salg af egne kapitalandele.
► Værdireguleringer af afledte finansielle instrumenter, som virksomheden anvender til sikring af fremtidige transaktioner (cash flow hedges).
► Omregning af investeringer i fremmed valuta.
► Ændring i anvendt regnskabspraksis og præsentationsvaluta.
Korrektion af væsentlige fejl.
►
► Aktuarmæssige gevinster og tab på ydelsesbaserede pensionsforpligtelser.
► Kapitalforhøjelser og -nedsættelser, herunder omkostninger i forbindelse med egenkapital- transaktioner, hvor der gennemføres ændringer i egenkapitalens størrelse.
► Udlodninger, herunder udlodning af udbytter og uddelinger i erhvervsdrivende fonde.
Den del af årets indkomstskat, der direkte knytter sig til transaktioner, der indregnes direkte i egenkapitalen, skal ligeledes indregnes i egenkapitalen som skat af årets egenkapitalbevægelser.
Loven antager modsætningsvis, at alle øvrige transaktioner skal indregnes i resultatopgørelsen.
Transaktioner, der skal indregnes i resultatopgørelsen, fremgår af afsnit 28.4 Flertallet af værdi- reguleringer skal indregnes i resultatopgørelsen .
25.4 Virksomhedskapital Det er den nominelle (pålydende) kapital, der er indbetalt eller kan kræves indbetalt af kapital- ejerne, der skal præsenteres som virksomhedskapital i egenkapitalen. Virksomhedskapitalen i et kapitalselskab kan ikke udloddes.
468 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease