Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Kapitel 25 Egenkapital

Eksempel på oplysning om bevægelserne på reserven for opskrivninger:

Reserve for opskrivninger

20#2

20#1

Saldo 1. januar

266.200

250.000 145.600 -27.500 -23.400 -67.000 -11.500 266.200

Opskrivninger i årets løb

0

Tilbageførsel af tidligere års opskrivninger Afskrivninger vedrørende opskrevne aktiver

-85.000 -19.755

Afgang vedrørende opskrivninger på afhændede aktiver

0

Overført til/fra udskudt skat

18.700 180.145

Saldo 31. december

Oplysningskravet skal muliggøre for regnskabsbruger at sammenligne to virksomheders årsregn- skaber, hvor kun den ene virksomhed anvender § 41. Oplysningerne skal i henhold til loven gives i noterne, men indeholder årsregnskabet en egenkapitalopgørelse med disse oplysninger, kan no- teoplysningen herom undlades.

25.7 Reserve for nettoopskrivning efter den indre værdis metode Reserven skal forøges med positive nettoværdireguleringer fra kapitalandele i dattervirksomhe- der, associerede virksomheder, fællesledede virksomheder, der måles efter indre værdis metode, og kapitalinteresser, der vælges målt efter den indre værdis metode. Reserven kan ikke anvendes til udlodning, men kan anvendes til underskudsdækning. Dette bety- der, at ikke-udloddede resultater og andre forøgelser af egenkapital i dattervirksomheder, kapital- interesser, associerede virksomheder og fællesledede virksomheder ikke medfører forøgelse af investorvirksomhedens udlodningsmuligheder. Investor kan dække egne underskud med nettore- serven. Reserven kan også anvendes til kapitalforhøjelse ved fondsemission. For mere detaljeret beskrivelse af reserve for nettoopskrivning efter indre værdis metode henvises til omtale i kapitel 19 Kapitalandele i andre virksomheder for nærmere omtale af den regnskabs- mæssige behandling af nettoopskrivning efter indre værdis metode. 25.8 Reserve for udlån og sikkerhedsstillelser Der er i selskabsloven mulighed for, at virksomheder, der er blevet overtaget, kan yde lån til eller stille aktiver til sikkerhed over for køber (lovlig selvfinansiering). Lovlig selvfinansiering kan alene etableres i tæt tilknytning til et virksomhedskøb og ikke på et senere tidspunkt. Erhvervsministeriet sendte den 3. september 2024 et udkast til lovforslag i høring. Udkastet in- deholdt et forslag om at ændre selskabsloven, så de særlige betingelser for at yde økonomisk bistand (kapitalejerlån) til selskabets kapitalejere og ledelsesmedlemmer samt kapitalejere og le- delsesmedlemmer i selskabets moderselskab m.fl. ophæves. Herved vil adgangen til at yde kapita- lejerlån ikke indeholde begrænsninger ud over, hvad der er krævet efter EU's selskabsretlige reg- ler. Dette betyder, at der fortsat vil være specifikke restriktioner i forhold til selvfinansiering, mens der alene skal foretages en forretningsmæssig vurdering i forhold til andre lån til kapitalejere m.v. Herudover er ledelsen i kapitalselskaber, efter selskabsloven, til enhver tid forpligtet til at sikre en forsvarlig organisation af kapitalselskabets virksomhed.

§ 43, stk. 5

Forslag om ophævelse af "ulovlige kapitalejerlån"

Samtidig blev det foreslået, at årsregnskabslovens krav om omklassificering af et beløb svarende til størrelsen på lånet, sikkerhedsstillelsen eller den økonomiske bistand fra posten "Overført

474 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease