Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Kapitel 25 Egenkapital

► Reserve for valutaomregning.

EY's anbefalinger om en opdeling i to separate egenkapitalreserver er mere detaljeret omtalt i kapitel 11 Fremmed valuta og kapitel 22 Afledte finansielle instrumenter , hvortil der henvises.

Som følge af en lempelig overgangsbestemmelse kan en virksomhed vælge alene at etablere dags- værdireserverne med virkning for de reguleringer, der foretages i regnskabsår, der begynder 1. ja- nuar 2020 eller senere. Virksomheder skal være opmærksomme på, at der er krav om at holde styr på akkumulerede reguleringer med henblik på at kunne reklassificere disse til resultatopgø- relsen på et senere tidspunkt. Der gælder dog en undtagelse for valutakursreguleringer, som er opstået for regnskabsår, der starter før 1. januar 2002. Se mere herom i afsnit 11.12 Præsenta- tion og oplysninger .

Lempelig overgangs- regel for etablering af dagsværdi- reserver

Overblik, over hvornår de to egenkapitalreserver vil være relevante, fremgår af nedenstående ta- bel:

§

B

C (mellem)

C (stor)

D

Reserve for sikrings- transaktioner

I selskabsregnskabet

49

N/A 1

I koncernregnskabet

49, jf. 39

Reserve for valutaom- regning I selskabsregnskabet, hvis kostprismetoden I selskabsregnskabet, hvis indre værdis metode I selskabsregnskabet ved indregning af filialer

49

Ikke relevant

49

Reserve for indre værdis metode anvendes til valutaomregninger

49

N/A 1

I koncernregnskabet

49, jf. 39

1)

Ingen krav om koncernregnskab i regnskabsklasse B.

25.12 Andre lovpligtige eller vedtægtsbestemte reserver I praksis forekommer disse egenkapitalreserver sjældent i "almindelige" kapitalselskaber. Sel- skabs- og regnskabslovgivningen stiller ikke andre krav om reserver end dem, der er nævnt oven- for. I praksis ses sjældent, at virksomhedens vedtægter indeholder betingelser om yderligere re- server. 25.13 Øvrige reserver Denne egenkapitalreserve kan anvendes på forskellige måder. Få selskaber benytter den til angi- velse af opsparet overskud fra "gamle regnskabsår", dvs. al opsparet overskud fra årene forud for det seneste regnskabsår. Men de fleste virksomheder anfører al opsparet overskud i posten Over- ført resultat, og de fleste af disse virksomheder benytter kun helt undtagelsesvist Øvrige reserver til at signalere, at der er egenkapital, der kan udloddes, men som ledelsen ikke anser for forsvarligt at udlodde, fx fordi der forventes særlige omkostninger i fremtiden.

Øvrige reserver anses for at være fri egenkapital, der både kan anvendes til dækning af underskud og udlodning af udbytte.

480 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease