Kapitel 26 Hensatte forpligtelser, eventualforpligtelser og eventualaktiver
26.6 Særligt om omstrukturering i virksomhedssammenslutninger
Omkostninger til omstruktureringer, som er besluttet af den hidtidige ledelse og er indregnet i den overtagne virksomhed inden overtagelsesdagen, og som ikke er aftalt som et led i virksomheds- overtagelsen, skal indgå i overtagelsesbalancen.
§ 122
Omstruktureringer, som besluttes af den overtagende virksomheds ledelse, skal indregnes i resul- tatopgørelsen, når omstruktureringen besluttes og opfylder de almindelige betingelser for indreg- ning af omstruktureringer, jf. ovenfor.
Omstrukture- ringer i den overtagende virksomhed
26.7 Særligt om tabsgivende kontrakter
Er virksomheden på balancedagen part i en kontrakt, der er tabsgivende for virksomheden, skal der indregnes en hensat forpligtelse.
Indregning af tabsgivende kontrakter
Enhver aftale, der er tabsgivende, skal behandles efter regelsættet i IAS 37, medmindre aftalen dækker et område, der er behandlet i en anden regnskabsstandard, fx IAS 11 Entreprisekontrakter .
En tabsgivende kontrakt defineres i IAS 37 som en aftale, hvor de uundgåelige omkostninger for- bundet med at opfylde aftalen overstiger indtægterne, som forventes fra kontrakten. De uundgå- elige omkostninger skal i det tilfælde reflektere den laveste af følgende:
Omkostninger til at opfylde kontrakten
►
► Omkostninger relateret til en manglende opfyldelse af kontrakten, fx kompensation eller bod ved opsigelse af kontrakten.
I maj 2020 offentliggjorde IASB en ændring til IAS 37, som trådte i kraft fra 1. januar 2022. Ifølge ændringen skal en virksomhed, ved vurdering af om en kontrakt er tabsgivende, medregne de uundgåelige omkostninger til opfyldelse af kontrakten, fx løn og materialer og en allokering af andre omkostninger, som direkte relaterer sig til opfyldelse af kontrakten, fx afskrivninger på ma- terielle aktiver, der anvendes til opfyldelse af kontrakten.
EY's holdning Det er EY's opfattelse, at ovenstående ændring til IAS 37 ligger inden for rammerne af loven.
Vederlag, der betales for, at en virksomhed frigøres fra en allerede indgået aftale, skal indregnes som en hensat forpligtelse på det tidspunkt, hvor opsigelsen forhandles på plads og de direkte omkostninger, der er relateret til frigørelse, kan opgøres pålideligt.
Frigørelses- omkostninger
Markedsændringer kan forårsage en række ændringer i virksomhedens forsyningskæde. En pro- duktionsvirksomhed kan fx have indgået kontrakter om at sælge varer til en fast pris, men på grund af fx fragtmæssige udfordringer eller lukning af virksomhedens produktionsfaciliteter, kan virk- somheden ikke selv levere varerne, men er nødt til at købe dem fra en tredjepart til en væsentlig højere pris. Her vil en tabsgivende kontrakt udgøre det laveste af enten boden for at opsige kon- trakten eller nutidsværdien af nettoudgifter ved at opfylde kontrakten (fx hvis den større omkost- ning ved at indkøbe varerne andetsteds overstiger salgsvederlaget). Virksomhedens kontrakter skal gennemgås for at afgøre, om der findes kontraktlige betingelser, som kan hjælpe virksomhe- den ud af dens forpligtelser (fx force majeure). Kontrakter, der kan opsiges uden bod, og hvor virksomheden derfor ikke er reelt forpligtet, kan ikke være en tabsgivende kontrakt i regnskabs- mæssig henseende.
Overvejelser ved markeds- ændringer
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 495
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease