Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Kapitel 3 Grundlæggende krav til årsrapporten

Lempelsen medfører, at erklæringerne, om hvorvidt årsregnskabet er aflagt i overensstemmelse med lovgivningen m.v., og om hvorvidt årsregnskabet giver et retvisende billede m.v., kan undla- des, og at ledelsesmedlemmet kan undlade at underskrive årsrapporten.

Udelades ledelsespåtegningen, skal ledelsen i stedet for i ledelsesberetningen give oplysning om:

§ 9 a, stk. 2

► Hvorvidt betingelserne for at fravælge revision er opfyldt, hvis revision er udeladt.

► Hvorvidt eventuelle supplerende beretninger medtaget i årsrapporten giver en retvisende re- degørelse inden for rammerne af almindeligt anerkendte retningslinjer for sådanne beretnin- ger.

EY's holdning Fravalg af ledelsespåtegningen for virksomheder med kun ét ledelsesmedlem er efter EY's op- fattelse en uhensigtsmæssig lempelse af loven. Det er vigtigt at være opmærksom på, at det fortsat er ledelsen, der aflægger og godkender årsrapporten, mens revisor reviderer årsregnskabet. Begge underskrifter er derfor for regn- skabsbruger en bekræftelse på, at årsregnskabet er aflagt efter lovens regler, og at årsregn- skabet efter ledelsens og revisors vurdering giver et retvisende billede. At ledelsen skal under- skrive en ledelsespåtegning og dermed konkret skal forholde sig til årsrapporten, herunder på- tegningens ordlyd, har efter EY's vurdering en reel og præventiv betydning for ledelsens for- ståelse af dennes ansvar for årsrapporten, uanset om ledelsen består af ét medlem eller flere.

Vi anbefaler derfor, at virksomheder altid indarbejder en ledelsespåtegning i årsrapporten.

3.9

Skemaopstillingerne

Lovens bilag 2 indeholder to skemaer, hvorefter balancen skal opstilles, og to skemaer, hvorefter resultatopgørelsen skal opstilles. Se mere om lovens skemaer i kapitel 14 Generelt om balancen og kapitel 28 Generelt om resultatopgørelsen .

Skemakravet, § 23

Skemaerne er gældende for regnskabsklasse B til D, mens der ikke findes specifikke skemakrav til virksomheder i regnskabsklasse A.

Loven indeholder ingen skematiske krav til præsentation af en pengestrømsopgørelse. Der henvi- ses i lovbemærkningerne til IAS 7 Pengestrømsopgørelse . Loven indeholder ligeledes ingen ske- matiske krav til præsentation af en egenkapitalopgørelse. Der er i IAS 1 Præsentation af årsregn- skaber indarbejdet eksempler på præsentation af egenkapitalopgørelser, der kan anvendes som inspiration.

Ingen skemakrav til øvrige primære opgørelser

Regnskabsposterne i resultatopgørelse og balance skal anføres særskilt og i den rækkefølge, som de er angivet i skemaerne. Opstillingen skal tilpasses, hvis virksomhedens særlige karakter gør det påkrævet. Dette kan være nødvendigt i eksempelvis holdingselskaber og investeringsselskaber.

Opstillinger skal tilpasses, hvis påkrævet

Arabertalsposter kan opdeles yderligere, hvis der er behov for det. Nye arabertalsposter kan til- føjes, hvis indholdet ikke er dækket af en eksisterende post. Arabertalsposterne kan desuden sam- mendrages, hvis sammendraget fremmer overskueligheden. Benævnelse af arabertalsposter skal tilpasses, hvis virksomhedens særlige karakter gør det påkrævet. Arabertalsposter, der er sammendraget for at fremme overskueligheden, skal anføres særskilt i noterne. Der er krav om sammenligningstal for disse noter. Eksempelvis hvis posterne Andre fi- nansielle indtægter fra tilknyttede virksomheder og Andre finansielle indtægter er sammendraget til og benævnt Finansielle indtægter.

Sammendrag og yderligere opdeling af arabertals- poster

§ 66

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 57

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease