Kapitel 3 Grundlæggende krav til årsrapporten
anmeldelsesfristen i § 15, stk. 4, hvilket vil sige, at omlægningen skal anmeldes, inden der skulle have været indsendt årsrapport for det først valgte regnskabsår på 3 måneder.
Det er ikke tilladt at omlægge regnskabsåret ad flere omgange, da dette vil medføre brud på lovens grundlæggende forudsætninger om kontinuitet og sammenlignelighed.
Krav om kontinuitet
Eksempel på omlægning i forbindelse med virksomhedssammenslutning
I en dattervirksomhed skal regnskabsåret omlægges fra 1. januar – 31. december til koncernens regnskabsår, som er 1. juli – 30. juni ved en omlægningsperiode på enten seks eller 18 måneder. Der kan ikke, eventuelt af skattemæssige hensyn eller andre praktiske hensyn så som overdra- gelsesbalance, opstart af sambeskatning m.v., omlægges af flere omgange. Så der kan ikke ud- arbejdes to omlægninger for eksempelvis perioderne 1. januar – 30. september (balance til brug for overtagelsen) og derefter en omlægning over perioden 1. oktober – 30. juni (tilpasning til modervirksomhedens regnskabsår). Selv om begge regnskabsår udgør ni måneder, opfylder en sådan fremgangsmåde ikke lovens grundlæggende forudsætning om kontinuitet. Anmeldelse af omlægning af regnskabsår skal være modtaget i Erhvervsstyrelsen senest samtidig med, at virksomhedens årsrapport skulle have været modtaget i Erhvervsstyrelsen. Virksomheder i regnskabsklasse D skal således anmelde en omlægning af regnskabsåret senest fire måneder ef- ter regnskabsårets udløb, mens øvrige virksomheder skal anmelde en omlægning senest seks må- neder efter regnskabsårets udløb. Hvor omlægningsperioden er kortere end 12 måneder, sker til- svarende en forkortelse af fristen for indberetning af årsrapporten og dermed også af anmeldel- sesfristen for omlægning af regnskabsår.
Anmeldelse af omlægning, § 15, stk. 4
Eksempel på omlægning af regnskabsperiode
En virksomhed i regnskabsklasse C har hidtil anvendt kalenderåret som regnskabsår. Virksom- heden ønsker fremover at afslutte regnskabsåret pr. 30. september og omlægger med et om- lægningsår, der omfatter 1. januar – 30. september 20#1. I eksemplet vil fristen for anmeldelse af omlægningen af regnskabsåret være 31. marts 20#2, som er seks måneder efter udløbet af det nye regnskabsår.
Eksempel på omlægning af regnskabsperiode for dattervirksomhed
Omlægger dattervirksomheden med kalenderårsregnskab i henhold til § 15, stk. 3, med en 18 måneders omlægningsperiode, der eksempelvis omfatter 1. januar 20#1 – 30. juni 20#2, er fri- sten for anmeldelse af dattervirksomhedens omlægning senest 30. juni 20#2, som er datter- virksomhedens oprindelige indberetningsfrist for årsrapporten baseret på det hidtidige regn- skabsår.
Hvis regnskabsåret omlægges, skal selskabets vedtægter ændres. Ændring af vedtægterne skal registreres i Erhvervsstyrelsen senest to uger, efter den retsstiftende beslutning er truffet. Om- lægning af regnskabsåret skal begrundes i årsrapporten, jf. § 13, stk. 2, da der er tale om et brud på lovens grundlæggende forudsætning om kontinuitet.
60 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease