Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Kapitel 3 Grundlæggende krav til årsrapporten

EU har en hjemmeside med de markeder, som EU-medlemslandene har godkendt som regulerede markeder. I Danmark drejer det sig om Nasdaq Copenhagen. Listen findes bl.a. på følgende hjem- meside:

https://registers.esma.europa.eu/publication/searchRegister?core=esma_registers_upreg

3.13 Særligt om going concern Brancher og virksomheder kan i løbet af deres levetid opleve en negativ påvirkning af deres resul- tater, den finansielle stilling eller likviditet som følge af forskellige faktorer. I de perioder kan virk- somhederne derfor have overvejelser om, hvorvidt virksomheden kan betragtes som going concern eller ej. Sådanne overvejelser vil ofte have stor betydning for regnskabsaflæggelsen. Hertil kom- mer, at going concern-udfordringer tilmed er et komplekst regnskabsmæssigt forhold at vurdere, da det handler om forventninger til fremtiden. Vurderingen af going concern vedrører basalt set virksomhedens likviditetsmæssige situation. Der skal ved hver regnskabsaflæggelse foretages en vurdering af, om virksomheden forventes at kunne fortsætte driften i minimum 12 måneder fra balancedagen. Perioden er dog ikke begrænset til de kommende 12 måneder. Vurderingen skal opdateres med alle tilgængelige informationer frem til godkendelsen af årsregnskabet. Ved vurdering af, om forudsætningen for going concern er opfyldt, skal ledelsen iagttage og ind- regne den forventede påvirkning fra de aktuelle begivenheder på virksomhedens aktiviteter og den finansielle stilling. Eksempelvis kan der være tale om en virksomhed, som historisk har været over- skudsgivende, men som samtidig er afhængig af ekstern finansiering til virksomhedens aktiviteter. Særlige begivenheder kan medføre, at virksomhedens aktiviteter helt må nedlukkes eller reduceres på eller efter balancedagen. I sådanne tilfælde skal ledelsen vurdere en lang række faktorer, her- under indvirkningerne på virksomhedens drift, likviditet og mulighederne for at opretholde eller udvide de nuværende kreditfaciliteter, før ledelsen kan konkludere, om anvendelsen af going con- cern-forudsætningen er opfyldt. Going concern-vurderingen skal baseres på al tilgængelig information om fremtiden på balanceda- gen og frem til godkendelsen af årsregnskabet. Herunder skal der også tages hensyn til eventuelle yderligere tiltag, som er iværksat af fx regeringer, banker eller andre.

Vurdering af going concern

Når virksomheden oplever udfordringer med going concern, kan dette i hovedtræk inddeles i to forskellige scenarier regnskabsmæssigt:

To hoved- scenarier

► Hvis forudsætningen om going concern vurderes opfyldt på tidspunktet for regnskabsaflæg- gelse, men der samtidig vurderes at være en væsentlig usikkerhed herom, aflægges regnska- bet efter going concern. I en note til årsregnskabet og i ledelsesberetningen skal der gives yderligere oplysninger om de væsentlige usikkerheder. ► Hvis forudsætningen om going concern ikke er opfyldt på tidspunktet for regnskabsaflæggel- sen, skal årsregnskabet udarbejdes efter realisationsprincippet. Hermed måles aktiver og for- pligtelser til de værdier, som de forventes at kunne realiseres til. Også i denne situation er der udvidede oplysningskrav i ledelsesberetningen og noterne. Ledelsen må ikke udarbejde årsregnskabet på grundlag af going concern-forudsætningen, hvis le- delsen efter balancedagen beslutter, at virksomheden skal ophøre, eller hvis ledelsen vurderer, at det ikke er realistisk for virksomheden at fortsætte driften. Dette er en væsentlig undtagelse i forhold til de almindelige regler, der gælder for regulerende og ikke-regulerende begivenheder efter balancedagen. Et brud på going concern-forudsætningen betragtes altid som en regulerende begivenhed, som får betydning for indregning og måling af aktiver og forpligtelser i årsregnska- bet, uanset om det vedrører en begivenhed indtruffet efter balancedagen. Læs mere herom i afsnit 13.6 Begivenheder efter balancedagen i relation til going concern-forhold .

Beslutning om ophør efter balancedagen

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 65

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease