Kapitel 4 Dagsværdimåling
Input refererer i store træk til de antagelser, som markedsdeltagere ville anvende ved prisfastsættelsen af et aktiv eller en forpligtelse, herunder antagelser vedrørende risiko
Observerbare : Input, som er indhentet på grundlag af observerbare markedsdata, og som afspejler markedsdeltagernes antagelser
Ikke-observerbare : Input, hvor markedsdata ikke er til rådighed, men hvor input er indhentet på grund- lag af de bedste tilgængelige informationer om mar- kedsdeltagernes antagelser
Dagsværdihierarkiet Ved dagsværdimåling skal søges den bedste værdiansættelsesmetode, der anvender de højest op- nåelige og mest pålidelige forudsætninger til opgørelse af en dagsværdi. Der er til dette formål indarbejdet et dagsværdihierarki i lovens § 37. Dagsværdihierarkiet er alene indarbejdet i loven til brug for værdiansættelse af finansielle instrumenter. Hierarkiet er indarbejdet i erkendelse af, at der ikke for alle finansielle instrumenter findes kurser på et reguleret marked eller kurser baseret på observerbare input.
Lovens dagsværdihierarki ser således ud:
Lovens dagsværdi- hierarki
1.
Salgsværdi på et aktivt marked.
2. Salgsværdi for enkelte bestanddele af et aktiv eller en forpligtelse på et aktivt marked.
3. Kapitalværdi beregnet ved hjælp af almindeligt accepterede værdiansættelsesmodeller og tek- nikker. 4. Kostpris er undtagelsen fra lovens regel om dagsværdi og skal anvendes, hvis en pålidelig salgsværdi ikke kan beregnes.
Regnskabsaflæggere skal søge det højest mulige niveau i dagsværdihierarkiet til måling af dags- værdi og kan ikke fx vælge niveau 4 (værdiansættelse til kostpris), hvis der er tale om værdiansæt- telse af en børsnoteret aktie, hvor der foreligger data til værdiansættelse efter niveau 1.
Dagsværdimåling efter IFRS 13 inddeles i et hierarki med 3 niveauer, hvor niveau 1 anses som det højst opnåelige. Det skal tilstræbes, at dagsværdimåling foretages på et så højt niveau i hierarkiet som muligt.
Dagsværdi- hierarki efter IFRS 13
IFRS 13's dagsværdihierarki ser således ud:
Niveau 1
For visse aktiver findes et aktivt marked for nøjagtigt tilsvarende aktiver, som målingen kan tage udgangspunkt i, uden behov for justering af markedspriserne.
Niveau 2 Hvis der ikke findes et aktivt marked, kan dagsværdimålingen i stedet tage udgangspunkt i mar- kedspriser for lignende aktiver eller seneste markedstransaktioner. Dagsværdimåling, som opgø- res på grundlag af input fra aktive markeder, fx ved anvendelse af forwardrentekurver eller valu- takurser, vil ligeledes skulle klassificeres i niveau 2. Niveau 3 Findes hverken markedspriser for tilsvarende typer af aktiver eller markedspriser for lignende ak- tiver, anvendes i praksis ofte DCF-modeller eller i mindre omfang afkastbaserede modeller. Opgø- relsen af dagsværdi kan også for visse aktiver tage udgangspunkt i en valuarvurdering, men der er ikke krav herom.
70 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease