Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Kapitel 35 Egne kapitalandele

D1 kan erhverve kapitalandele i M inden for D1's egne frie egenkapitalreserver, som udgør 900, dog maksimeret til det, som ville kunne erhverves af M selv = 700, jf. ovenfor. D2 har negative frie reserver og kan derfor ikke erhverve kapitalandele i M. Konklusion: Ved erhvervelse af egne kapitalandele i M, gælder et princip om "dobbelt" sikkerhed, så der skal være tilstrækkelig med frie egenkapitalreserver i såvel M som D1, og der kan ikke erhverves flere egne kapitalandele i M, end M selv ville kunne have købt, blot fordi M lader køb af egne kapitalandele ske via dattervirksomheder.

De selskabsretlige regler har ikke nogen afsmittende effekt på regnskabskravene, der forudsætter, at kapitalandelene behandles som eksternt erhvervede kapitalandele i dattervirksomhedens års- rapport. Det er dog Erhvervsstyrelsens opfattelse, at det skal omtales i noterne i dattervirksom- hedens årsregnskab, at dattervirksomheden har erhvervet kapitalandele i modervirksomheden.

En dattervirksomheds køb af egne kapitalandele i modervirksomheden påvirker dog de frie egen- kapitalreserver i såvel dattervirksomheden som i modervirksomheden.

Krav om egenkapital- reserve

I begge virksomheders årsregnskaber skal der efter Erhvervsstyrelsens opfattelse etableres en egenkapitalreserve, svarende til det erhvervede beløb. Dette gælder, uanset at dattervirksomhe- dens kapitalandele i modervirksomheden reelt anses for at være eksterne, og uanset at modervirk- somheden ikke selv besidder egne kapitalandele. Reserven benævnes "Reserve for egne kapitalan- dele" og skal omtales og forklares i noterne. Egenkapitalreserven skal etableres for at hindre, at de samme frie egenkapitalreserver kan anvendes flere gange. I dattervirksomhedens årsregnskab skal reserven for egne kapitalandele reguleres i takt med, at den regnskabsmæssige værdi af kapitalandelene ændres, hvilket vil være afhængig af den valgte regnskabspraksis, som dattervirksomheden anvender. Tilsvarende vil være gældende for moder- virksomheden, afhængig af den valgte regnskabspraksis for kapitalandele i dattervirksomheder. 35.6 Egne kapitalandele ejet af associeret virksomhed eller joint venture Loven regulerer ikke specifikt den regnskabsmæssige behandling, hvis en associeret virksomhed eller et joint venture i en koncern erhverver kapitalandele i kapitalejervirksomheden. Hvis en associeret virksomhed eller et joint venture erhverver egne kapitalandele i deres investor- virksomhed, vil erhvervelsen som udgangspunkt kunne indregnes som et aktiv og derved som en del af virksomhedens nettoaktiver. EY's holdning Da en virksomhedsdeltager ikke har kontrol over en associeret virksomhed eller et joint venture, bør der efter EY's opfattelse ikke foretages regnskabsmæssige korrektioner for sådanne erhver- velser af kapitalandele. Det gælder både efter kostprismetoden og indre værdis metode. Der vil heller ikke være krav om etablering af en egenkapitalreserve for egne kapitalandele.

35.7 Præsentation og oplysninger

Den regnskabsmæssige behandling for køb og salg af egne kapitalandele skal oplyses i afsnittet om anvendt regnskabspraksis.

Anvendt regnskabs- praksis, § 53

Loven stiller krav om oplysninger om egne kapitalandele. Oplysningerne bidrager bl.a. til general- forsamlingens kontrol med virksomhedens transaktioner med egne kapitalandele. Dette skyldes,

718 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease