Kapitel 36 Noteoplysninger
oplysninger i så fald vedrører. Udarbejder fx en udenlandsk dattervirksomhed ikke årsrapport, herunder driftsøkonomisk regnskab, skal oplysningerne om ejerandel og resultat ikke medtages.
Oplysningskravet om navn, hjemsted og retsform kan undlades, hvis oplysningen kan volde bety- delig skade for virksomheden selv, dattervirksomheden, kapitalinteressen eller den associerede virksomhed. Hvis denne skadesklausul anvendes, skal dette oplyses i noterne til årsregnskabet. Oplysningerne om ejerandel, egenkapital og resultat kan ikke undlades under henvisning til ska- desklausulen. EY's holdning Det vil efter EY's opfattelse kun i meget sjældne tilfælde være muligt at anvende ovenstående skadesklausul. Der vil være tale om sådanne tilfælde, hvor oplysningerne kan skade virksomhe- dernes konkurrencemæssige situation, eller hvis en virksomhed opererer internationalt, og op- lysningerne kan medføre, at fx en dattervirksomhed kan komme i klemme mellem stridende parter. Oplysningskravet om tilgodehavender og sikkerhedsstillelser for ledelsesmedlemmer kræver, at virksomheden angiver summen af lån og sikkerhedsstillelser fordelt på hver ledelseskategori samt de væsentligste vilkår herfor. For tilgodehavender omfatter væsentligste vilkår rentefod samt de beløb, der er tilbagebetalt i året. Er et lån optaget og indfriet i årets løb, skal det oplyses særskilt. For virksomheder i regnskabsklasse C og D gælder de samme krav for tilgodehavender og sikker- hedsstillelser for ledelsesmedlemmer i modervirksomheder og personer, der står de omhandlende ledelsesmedlemmer særligt nær.
Skadesklausul
§ 73
Oplysningskravet omfatter såvel lovlige som ulovlige lån og sikkerhedsstillelser til ledelsesmed- lemmer, men ikke lån og sikkerhedsstillelser til selskabsdeltagere, medmindre disse også er ledel- sesmedlemmer.
Virksomheder i regnskabsklasse D skal oplyse om fulde navn og bopæl, for virksomheders vedkom- mende hjemstedet, samt den nøjagtige ejer- og stemmeandel for enhver, der besidder aktier i virksomheden, når stemmeret eller ejerandel udgør mindst 5 %, dog mindst 100.000 kr. Der skal oplyses om gældende forhold på tidspunktet for regnskabsaflæggelse og ikke balancedagen.
§ 104
36.13 Tilbagetrædelseserklæringer Lovens § 93, stk. 3, kræver, at virksomheder i regnskabsklasse C og D skal oplyse, hvis en kreditor frivilligt har tilkendegivet at ville træde tilbage til fordel for alle virksomhedens andre kreditorer med henblik på dækning for deres tilgodehavender i virksomheden.
For enhver forpligtelse, der er omfattet af tilbagetrædelsen, skal det udestående beløb, tidspunk- tet for forfald og eventuelle særlige vilkår for tilbagetrædelsen oplyses.
Vilkår
Tilbagetrædelseserklæringer afgives normalt kun i situationer, hvor virksomheden er nødlidende, og virksomheden forsøges rekonstrueret. Tilbagetrædelseserklæringen kan gives over for både eksisterende og fremtidige kreditorer. Oplysninger herom bør også anføres.
Oplysningerne bør også omtales i ledelsesberetningen, idet der normalt er tale om et væsentligt forhold for regnskabsbrugerens forståelse af årsrapporten.
For yderligere om støtteerklæringer og hvorvidt disse er juridisk bindende i afsnit 26.12 Eventual- forpligtelser .
754 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease