Kapitel 41 Særlige krav til virksomheder i regnskabsklasse A
Alternativt kan virksomheden nøjes med at udarbejde et regnskab efter skattemæssige principper, som indeholder de opgørelser, som kræves af skattemyndighederne, herunder af skattekontrollo- ven og mindstekravsbekendtgørelsen, og som derfor ikke behøver at overholde reglerne i klasse A. Et sådant regnskab efter skattemæssige principper kan give et helt andet udsagn end et års- regnskab efter loven, hvorfor det ikke må betegnes som en årsrapport eller noget lignende, der kan forveksles hermed.
41.3 Krav til årsrapporten ved brug over for omverdenen
Der er ikke revisionspligt for årsrapporter, der udarbejdes for virksomheder i regnskabsklasse A. Årsrapporten skal heller ikke indberettes til Erhvervsstyrelsen eller offentliggøres på anden måde.
Ingen revisionspligt
Reglerne for regnskabsklasse A slår bl.a. fast, at:
Krav til årsrapporten, §§ 18-21
► Årsregnskabet skal give et retvisende billede af virksomhedens aktiver og passiver, finansielle stilling og resultatet. ► Der stilles samme grundlæggende krav til virksomheder i regnskabsklasse A, som der stilles til virksomheder i de øvrige regnskabsklasser, herunder krav til kvalitet og anvendelse af lo- vens grundlæggende forudsætninger, jf. kapitel 3 Grundlæggende krav til årsrapporten . ► Virksomhedens aktiver og forpligtelser samt indtægter og omkostninger skal indregnes og måles systematisk og konsekvent i overensstemmelse med almindeligt anerkendte retnings- linjer under hensyntagen til virksomhedens art og omfang. ► Indtægter, omkostninger, aktiver, forpligtelser, eventualforpligtelser og pantsætninger, der ikke vedrører de erhvervsmæssige aktiviteter i en personligt drevet virksomhed ejet af en en- kelt indehaver eller af ægtefæller i fællesskab, kan udeholdes af årsrapporten, hvis der sær- skilt oplyses om udeholdelsen og oplyses om, hvordan der er taget hensyn til indehaverens og ægtefællens indbyrdes formueforhold (fx hvis der er særeje). I en personligt ejet virksomhed kan man vælge at udarbejde et samlet regnskab omfattende både erhvervsmæssige og ikke-erhvervsmæssige aktiviteter eller et regnskab, der alene omfatter de erhvervsmæssige aktiviteter, hvori indehaverens private aktiver og forpligtelser og dertil knyttede indtægter og omkostninger ikke medtages. Hvis virksomheden vælger at medtage ikke-erhvervsmæssige aktiviteter i årsrapporten, skal de alle medtages. Det er ikke muligt kun at medtage udvalgte ikke-erhvervsmæssige aktiviteter. Ind- regnede ikke-erhvervsmæssige forhold skal i henhold til § 19, stk. 4, klassificeres, så de tydeligt fremstår adskilt fra de erhvervsmæssige aktiviteter i resultatopgørelse og balance. Aktie- og anpartsselskaber, partnerselskaber og fonde m.v. er ikke omfattet af et krav om opdeling mellem erhvervsmæssige og ikke-erhvervsmæssige aktiviteter. Opdelingen kan dog være relevant for fonde, som har to klart adskilte aktiviteter, hvoraf den ene er af almenvelgørende karakter, mens den anden er af erhvervsmæssig karakter. Kun selvstændige skattesubjekter skal indregne indkomstskatter. Virksomheder, der ikke er selv- stændige skattesubjekter, fx interessentskaber og kommanditselskaber, skal ikke indregne ind- komstskatter i balancen. Indregning af indkomstskatter i sådanne virksomhedstyper er forbundet med en lang række udfordringer, som bl.a. afhænger af virksomhedsdeltagernes personlige skat- tesituation og foretagne skattedispositioner.
Ikke-erhvervs- mæssige aktiver og forpligtelser
Hvem skal indregne indkomst- skatter?
802 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease