Kapitel 41 Særlige krav til virksomheder i regnskabsklasse A
Amortiseret kostpris forventes at være hovedreglen som følge af de tilsvarende krav i regnskabs- klasse B-D, og at gælden ved anvendelse af metoden kan opgøres pålideligt, samtidig med at even- tuelle kurstab bliver periodiseret. Læs mere om metoderne amortiseret kostpris og dagsværdi i kapitel 21 Finansielle forpligtelser og afsnit 21.7 Metoder til måling . Læs endvidere mere om me- toden nominel værdi i kapitel 44 Særlige krav til andelsboligforeninger , hvor regler og betragtnin- ger til metoden fremgår. Reglerne og betragtningerne er ens for almindelige virksomheder omfat- tet af regnskabsklasse A og andelsboligforeninger omfattet af regnskabsklasse A.
Lovens periodiseringskrav i § 13 er også gældende for regnskabsaflæggere efter regnskabsklasse A. Kravet bevirker, at virksomheder, omfattet af regnskabsklasse A, ikke kan bruge det såkaldte "kontantprincip", hvor der aflægges regnskab efter ind- og udbetalinger.
Kontant- princippet kan ikke anvendes
41.4 Særligt om renteswaps i regnskabsklasse A Virksomheder i regnskabsklasse A er ikke forpligtede til at måle renteswaps til dagsværdi, som det er tilfældet for virksomheder i regnskabsklasse B. Virksomheder i regnskabsklasse A skal fast- lægge en regnskabspraksis i overensstemmelse med lovens grundlæggende bestemmelser og un- der hensyntagen til det retvisende billede. Måling kan ske til fx kostpris, basisværdi eller dags- værdi. Begrebet basisværdi findes ikke – og er dermed ikke defineret – i loven. Basisværdien udgør nu- tidsværdien af de fremtidige pengestrømme over renteswapkontraktens løbetid uden værdiansæt- telsesjusteringer. Erhvervsstyrelsen anser denne målemetode som et udtryk for en kapitalværdi, men har dog fundet det hensigtsmæssigt at anvende et andet begreb end kapitalværdi, da tilbage- diskonteringen sker med en af banken opgjort diskonteringsrente, som ikke tager højde for virk- somhedsspecifikke risici.
Ikke krav om måling til dagsværdi
Hvad er basisværdi?
Renteswaps i andelsboligforeninger er behandlet i kapitel 44 Særlige krav til andelsboligforenin- ger .
41.5 Begrebet god regnskabsskik En række virksomheder har ikke et specifikt lovgrundlag for regnskabsaflæggelse eller skal i hen- hold til særlovgivning eller efter lov om visse fonde og foreninger udarbejde et årsregnskab efter begrebet god regnskabsskik. EY's holdning Ovenstående virksomheder kan i mangel af bedre med fordel efter EY's opfattelse udarbejde en årsrapport i henhold til regnskabsklasse A, idet reglerne i regnskabsklasse A må anses som et udtryk for god regnskabsskik, og disse regler har i dag stort set afløst begrebet god regnskabs- skik. Dette medfører, at årsregnskabet bliver omfattet af de grundlæggende krav til en årsrapport, dvs. kravet om et retvisende billede, lovens kvalitetskrav og de grundlæggende forudsætninger, hvilket efter EY's opfattelse er nødvendigt for at opfylde kravet om aflæggelse efter god regn- skabsskik.
806 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease