Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Kapitel 5 Ledelsesberetning

I koncerner skal der også udarbejdes en ledelsesberetning for koncernen som helhed. Koncernens ledelsesberetning skal give oplysninger om koncernen, som om koncernvirksomhederne tilsammen var én virksomhed.

Ledelses- beretning for koncernen, § 128

I praksis ses ofte, at koncernens og modervirksomhedens ledelsesberetning sammendrages. Be- mærk, at det uden vanskeligheder for regnskabsbruger skal være muligt at finde relevante oplys- ninger for henholdsvis koncernen og modervirksomheden i det foretagne sammendrag. Regnskabs- kontrollen har i en kontrolsag fra 6. december 2010 præciseret, at kravene til oplysninger i en sammendraget ledelsesberetning, ud over omtale af forhold relevante for koncernen, også skal omtale forhold, der alene er relevante for modervirksomheden. Det skal være tydeligt for regn- skabsbruger, hvornår et forhold er relevant for hele koncernen eller kun for modervirksomheden. Ledelsesberetningen er ikke omfattet af revisionspligt. Revisor skal i tilknytning til sin revisions- påtegning på årsregnskabet og et eventuelt koncernregnskab afgive en udtalelse om, hvorvidt oplysningerne i ledelsesberetningen er i overensstemmelse med årsregnskabet og et eventuelt koncernregnskab.

Ikke omfattet af revisions- pligten, § 135, stk. 5

5.4

Ledelsesberetningen skal præsentere en retvisende redegørelse

Ledelsesberetningen skal præsentere en retvisende redegørelse for de forhold, som beretningen indeholder, mens årsregnskabet og et eventuelt koncernregnskab skal opfylde kravet om et retvi- sende billede. Ledelsesberetningen skal endvidere opfylde lovens grundlæggende forudsætninger, som er omtalt nærmere i kapitel 3 Grundlæggende krav til årsrapporten . Kravene til ledelsesberetningen er meget forskellige, alt efter hvilken regnskabsklasse, virksom- heden er omfattet af. De forskellige krav til ledelsesberetningen, afhængig af virksomhedens regn- skabsklasse, skal bl.a. tilgodese, at mindre virksomheder ofte klarer deres kommunikation med virksomhedens interessenter på andre måder end via årsrapporten. Større virksomheder, herun- der især børsnoterede virksomheder, har ofte større behov for at kommunikere med mange inte- ressenter på en gang. Fælles for alle virksomheder er dog, at ledelsesberetningen skal være retvi- sende. Ledelsesberetningen må ikke præsentere oplysninger, som er i strid med koncern- eller årsregn- skabet. Oplysningerne i ledelsesberetningen må naturligvis ikke give en ensidig positiv fremstilling af virksomheden, men skal afspejle virksomhedens reelle situation. Fx skal oplysninger om for- ventninger til fremtiden være ledelsens bedste bud og skal naturligvis kunne sandsynliggøres. Da en række oplysninger i ledelsesberetningen i vid udstrækning bygger på skøn og vurderinger af den fremtidige udvikling, vil de i sagens natur ofte være mindre konkrete og pålidelige end regn- skabsmæssige oplysninger i selve koncern- og/eller årsregnskabet. Dette skal dog ikke afholde ledelsen fra at præsentere disse oplysninger. Det skal derimod fremgå, på hvilket grundlag der er udøvet skøn, og i denne forbindelse kan det være relevant at oplyse, hvordan udviklingen vil blive påvirket ved ændringer i væsentlige forudsætninger.

Kravene afhænger af regnskabs- klasse

Ingen oplysninger i strid med årsregnskabet

Hvis der præsenteres særlige taloplysninger om historiske forhold, fx udviklingen på et bestemt marked, skal disse oplysninger naturligvis opfylde lovens almindelige kvalitetskrav.

Der skal redegøres for de indregningskriterier og målegrundlag, der er anvendt for beløbsmæssige oplysninger i ledelsesberetningen. Virksomheden skal således være opmærksom på at medtage en sådan redegørelse for frivilligt medtagne beløbsmæssige oplysninger, når disse data ikke indgår i årsregnskabet, og dermed heller ikke omfattes af en allerede beskrevet regnskabspraksis.

Anvendt regnskabs- praksis, § 53

Hvis der eksempelvis medtages beløbsmæssige oplysninger om ordreindgang og ordrebeholdning i ledelsesberetningen, og data herom ikke er omfattet af årsregnskabet, skal der fx redegøres for,

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 85

.

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease