Kapitel 44 Særlige krav til andelsboligforeninger
Det er frivilligt at anvende Erhvervsstyrelsens vejledende udtalelse om renteswap. Andelsboligfor- eningen kan som alternativ måle renteswappen til fx dagsværdi efter bestemmelserne i regnskabs- klasse B. Benyttes denne mulighed, opgøres dagsværdien efter IFRS 13. Læs mere om den regn- skabsmæssige behandling af renteswaps for regnskabsklasse B og C i afsnit 22.8 Særligt om vær- diansættelse af renteswaps til dagsværdi . Deposita Deposita og fast forudbetalt leje skal vises som en samlet regnskabspost i årsregnskabets balance, hvis disse poster opkræves af andelsboligforeningen. Nogle andelsboligforeninger opkræver fx 3 måneders leje forud.
Kan anvende dagsværdi
Vand og varmeregnskab m.v.
Hvis andelsboligforeningen fører forbrugsregnskaber for andelshaverne, fx i form af vand og var- meregnskaber, skal disse betragtes som mellemregninger med andelshaverne.
Mellemregningerne opgøres ud fra nettoværdien af andelshavernes acontoindbetalinger og de af- holdte omkostninger til forsyningsselskaberne. Som følge af, at posterne betegnes som mellem- regninger, skal lovens bruttoprincip ikke anvendes, og der må derfor godt ske nettopræsentation som én regnskabspost i balancen, fx én for "Varmeregnskab" og én for "Vandregnskab".
Netto- præsentation er tilladt
I noterne til regnskabsposterne, er det Erhvervsstyrelsens anbefaling at medtage fx følgende spe- cifikationer:
Erhvervs- styrelsens anbefaling
Indbetalt a conto (ny periode)
►
► Fjernvarmeomkostning/vandværksomkostning (ny periode)
Varme/vandregnskabsår (afsluttet).
►
Ovenstående specifikationsanbefaling følger af, at vand- og varmeregnskaberne oftest har en an- den regnskabsperiode end andelsboligforeningen.
44.7 Egenkapitalopgørelse Det er efter lovens regler ikke krævet at medtage en egenkapitalopgørelse i regnskabsklasse A. Hvis den medtages, er det dog ikke længere tilladt at medtage egenkapitalopgørelsen som en note.
Det er Erhvervsstyrelsens anbefaling, at der medtages en egenkapitalopgørelse i årsregnskabet. Hvis det tilvælges, skal egenkapitalopgørelsen præsenteres særskilt efter balancen (på samme måde som for selskaber).
Erhvervs- styrelsens anbefaling
Det er Erhvervsstyrelsens opfattelse, at præsentation af en særskilt egenkapitalopgørelse skaber et bedre overblik over udviklingen og sammensætningen i andelsboligforeningens egenkapital, li- gesom det viser, hvilke andele der medtages i andelsværdien (egenkapital før andre reserver), og hvilke der ikke gør (andre reserver). Hvis andelsboligforeningen ikke følger Erhvervsstyrelsens vejledning, kan der i stedet medtages enkelte noter til at specificere bevægelser på egenkapitalen, men udelukkende hvis disse noter ikke samlet får karakter af en egentlig egenkapitalopgørelse.
864 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease