Kapitel 44 Særlige krav til andelsboligforeninger
Prioritetslånene med fuld ydelsesstøtte efter lov om byfornyelse, skal derfor ikke indregnes i an- delsboligforeningens balance, men noteoplyses enten i tilknytning til prioritetsgældsnoten eller under eventualforpligtelser.
Tilbagefaldsklausuler eller hjemfaldspligter, hvor kommunen har tilbagekøbsret på ejendommen, skal oplyses som eventualforpligtelser. Indtil kommunen udnytter denne klausul, er det andelsbo- ligforeningens ejendom, hvorved værdiansættelsesprincipperne ikke påvirkes af denne klausul. Selve værdien af ejendommen kan dog blive påvirket af hjemfaldspligten, i det omfang tidspunktet for hjemfald kommer tættere på. 44.9 Særlige præsentations- og oplysningskrav i henhold til andelsboligloven m.v. I henhold til andelsboligloven og den tilhørende bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af an- delsboligforeninger, skal årsrapporten for andelsboligforeninger indeholde yderligere særlige op- lysninger. De væsentligste uden sammenfald med lovens regler er:
Tilbagefalds- klausuler/ hjemfalds- pligter
► Beregning af andelsværdien (andelsværdiberegningen)
► Nøgleoplysninger (særligt for andelsboligforeninger).
Da der ikke nødvendigvis er sammenfald mellem alle kravene i andelsboligloven og årsregnskabs- loven, kræver det yderligere oplysninger i årsrapporten og i beregning af andelsværdien, hvor me- toderne kan være forskellige. Denne forskel kan kræve, at der foretages korrektioner til andelsbo- ligforeningens egenkapital, opgjort efter reglerne i årsregnskabsloven, for at fremkomme med den korrekte værdi, som kræves efter andelsboliglovens regelsæt.
De særlige noter, der opfylder oplysningskravene til andelsboligloven og ikke er sammenfaldende med lovens oplysningskrav, kan med fordel samles til sidst i årsrapporten.
44.10 Andelsværdiberegningen
Andelenes værdi på balancedagen skal opgøres i overensstemmelse med andelsboliglovens § 5 og eventuelle prisfastsættelsesbestemmelser i foreningens vedtægt. Det er et krav, at bestyrelsen oplyser denne værdi i en note til årsrapporten.
Notekrav
Beregningen kan efter andelsboliglovens regler nu opgøres på fire forskellige metoder (indtil 15. april 2024 kun efter tre), hvor foreningens formue fremkommer. Det er generalforsamlingen, som bestemmer, hvilken af de fire metoder andelsværdien opgøres efter.
Nu fire bereg- ningsmetoder
Den 15. april 2024 trådte en ændring af værdiansættelsesprincipperne i kraft, da andelsboligloven blev ændret med lovforslag L 111. Ændringen medførte, at gyldighedsperioden for valuarvurde- ringer, til brug for fastsættelse af andelsværdien, blev forlænget fra 18 til 42 måneder. Derudover blev en fjerde metode mulig, i for m af muligheden for at nettoprisindeksregulere ejendomsvær- dien, når andelsværdien fastsættes på baggrund af den seneste offentlige ejendomsvurdering.
Ændring af værdi-
ansættelses- principper – 15. april 2024
Ændringen fandt anvendelse ved fastsættelse af andelsværdien på generalforsamlinger og aftaler om overdragelse af andele fra 15. april 2024 og senere.
Foreningens formue opgøres som værdien af foreningens aktiver, hvor det vigtigste aktiv er for- eningens ejendom, fratrukket gæld og hensættelser.
866 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease