Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
ansvar for, 1) at årsrapporten, hvis revision er krævet, kan revideres og godkendes i tide, og 2) at en eventuel er- klæring om bæredygtighedsrapportering kan afgives, så årsrapporten kan godkendes i tide.
Det foreslåede § 8, stk. 3, vil medføre, at en virksomheds ledelse, hvis det er krævet, både vil skulle have ansvar for, at årsrapporten kan revideres og, i givet fald, at bæredygtighedsrapporteringen kan forsynes med en erklæring om bæredygtighedsrapportering, så årsrapporten kan godkendes i tide.
Det foreslåede stk. 3, nr. 2, vil medføre en gennemførelse af bæredygtighedsdirektivets artikel 1, nr. 11, om ændring af regnskabsdirektivets artikel 33, stk. 1.
Det foreslås, at der indsættes et nyt § 8, stk. 4, hvorefter hvert enkelt medlem af det øverste ledelsesorgan har ansvar for, at årsrapporten indsendes til Erhvervsstyrelsen inden for de frister, der fremgår af § 138, stk. 1, jf. § 153. Det foreslåede stk. 4 vil medføre, at hvert medlem af en virksomheds ledelse vil have et selvstændigt ansvar for, at årsrapporten indsendes til Erhvervsstyrelsen inden for de frister, som fastsættes i loven, jf. årsregnskabslovens § 138, stk. 1, jf. § 153. Medlemmerne af de ansvarlige ledelsesorganer har hvert for sig et ansvar for, at årsrapporten er udarbejdet, så generalforsamlingen eller et tilsvarende godkendelsesorgan kan nå at godkende årsrapporten inden de frister, der findes for den pågældende virksomhedsform. Generalforsamlingen skal afholdes i så god tid, at det kan nås at ind- sende årsrapporten. Overskrides fristen for indsendelse, pålægger Erhvervsstyrelsen det øverste ledelsesorgan af- gifter efter lovens § 151, stk. 1, der netop fastslår, at det er medlemmerne af den øverste ledelse, der pålægges afgift.
Det foreslåede i stk. 4 vil være en videreførelse af det gældende § 8, stk. 2, 4. pkt., som foreslås ophævet ved lovforslagets § 1, nr. 4.
Gældende bestemmelse § 9. Når årsrapporten er udarbejdet, skal alle medlemmerne af de ansvarlige ledelsesorganer underskrive den og datere underskriften. De skal give deres underskrift i tilknytning til en ledelsespåtegning, jf. dog § 9 a, hvori de erklærer, 1) hvorvidt årsrapporten er aflagt i overensstemmelse med lovgivningens og eventuelle standarders krav samt eventuelle krav i vedtægter eller aftale, og 2) hvorvidt årsregnskabet og et eventuelt koncernregnskab giver et retvisende billede af virksomhedens og kon- cernens aktiver og passiver, finansielle stilling og resultatet. Stk. 2. Underskrives årsrapporten digitalt, jf. § 153 c, bortfalder kravet i stk. 1 om, at underskriften og underskriftens datering skal gives i tilknytning til ledelsespåtegningen. Underskriverens navn skal dog fremgå tydeligt i tilknytning til ledelsespåtegningen. Stk. 3. I ledelsespåtegningen for virksomheder, som har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i et EU-/EØS-land, og for statslige aktieselskaber skal ledelsen erklære, hvorvidt ledelsesberetningen indeholder en retvisende redegørelse for udviklingen i virksomhedens og, hvis der er udarbejdet koncernregnskab, koncernens aktiviteter og økonomiske forhold, årets resultat og virksomhedens finansielle stilling og den finansielle stilling som helhed for de virksomheder, som er omfattet af koncernregnskabet. Ledelsen skal endvidere erklære, hvorvidt le- delsesberetningen indeholder en beskrivelse af de væsentligste risici og usikkerhedsfaktorer, som virksomheden og, hvis der er udarbejdet koncernregnskab, koncernen står over for, og at en eventuel bæredygtighedsrapportering er udarbejdet i overensstemmelse med de standarder, der er nævnt i § 99 a, stk. 6, og § 107 e og med de specifikati- oner, som er vedtaget i henhold til artikel 8, stk. 4, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af en ramme til fremme af bæredygtige investeringer. I ledelsespåtegningen for disse virksomheder skal navn og funk- tion i forhold til virksomheden for de enkelte medlemmer af de ansvarlige ledelsesorganer anføres. Stk. 4. Bestemmelsen i stk. 3 gælder ikke for virksomheder, der alene udsteder gældsinstrumenter, som er op- taget til handel på et reguleret marked i et EU-/EØS-land, og hvis pålydende værdi pr. enhed udgør mindst 100.000 euro, eller hvis pålydende værdi pr. enhed på udstedelsesdagen svarer til mindst 100.000 euro, når gældsinstru- menterne er udstedt i en anden valuta end euro, jf. dog stk. 5.
932 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease