Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

erstattet af et krav om - som et selvstændigt element i årsregnskabet - at udarbejde en egenkapitalopgørelse. Kravet er alene gældende for virksomheder omfattet af regnskabsklasse C og D. Der burde som konsekvens af ophævelsen af § 56 være foretaget en tilpasning af § 17, stk. 1, 3. pkt. Det foreslås, at adgangen i § 17, stk. 1, 3. pkt., til enten at placere opgørelsen over bevægelser på egenkapitalen som en regnskabsopstilling eller i noterne ophæves. Herefter vil en egenkapitalopgørelse - hvad enten den udarbej- des frivilligt eller der er pligt til udarbejdelse heraf - altid været et selvstændigt element i årsregnskabet. Forslaget er en kodificering af allerede eksisterende praksis, hvorefter virksomheder omfattet af regnskabsklasse B, der frivilligt udarbejder en egenkapitalopgørelse, systematisk og konsekvent skal følge reglerne herfor for en højere regnskabsklasse, jf. årsregnskabslovens § 7, stk. 6. Egenkapitalopgørelsen udgør således et selvstændigt element i årsregnskabet og er ikke en noteoplysning.

Afsnit II Regnskabsklasse A

Kapitel 5 Udarbejdelse af årsrapport

Generelle bestemmelser

Gældende bestemmelse § 18. En virksomhed, der aflægger årsrapport efter reglerne i regnskabsklasse A, skal i det mindste udarbejde en årsrapport bestående af ledelsespåtegning, balance, resultatopgørelse og noter, herunder redegørelse for anvendt regnskabspraksis. Hvis en godkendt revisor har underskrevet en påtegning eller erklæring til årsrapporten, skal på- tegningen henholdsvis erklæringen indgå i denne. Reglerne i §§ 11-17 finder anvendelse.

Oprindelig bestemmelse vedtaget ved lov nr. 448 af 7. juni 2001 § 18. En virksomhed, der aflægger årsrapport efter reglerne i regnskabsklasse A, skal i det mindste udarbejde en årsrapport bestående af ledelsespåtegning, balance, resultatopgørelse og noter, herunder redegørelse for anvendt regnskabspraksis og opgørelse over bevægelserne i egenkapitalen. Hvis en statsautoriseret eller registreret revisor har underskrevet en påtegning eller erklæring til årsrapporten, skal påtegningen henholdsvis erklæringen indgå i denne. Reglerne i §§ 11-17 finder anvendelse.

Lovbemærkninger Forslagets afsnit II omhandler byggeklodsmodellens nederste regnskabsklasse: Regnskabsklasse A. Denne omfatter virksomheder uden begrænset ansvar samt meget små virksomheder med begrænset ansvar, som omfattes af § 3 eller § 4 i lov om visse erhvervsdrivende virksomheder. De grundlæggende regler og placeringskrav i forslagets §§ 11-17 gælder for disse virksomheder, men de implemen- teres kun ved de få regler i §§ 18-21. Disse regler svarer reelt til reglerne for bogføringspligtiges årsregnskaber efter § 2, stk. 2-8, i bekendtgørelse nr. 518 af 25. juni 1999, der har videreført bestemmelserne i den tidligere bogføringsbekendtgørelses kapitel 2. Efter forslagets § 3, stk. 2, og § 4 er det op til virksomhederne, der skal følge regnskabsklasse A, selv at afgøre, om de vil aflægge årsrapporter i lovforslagets forstand. Vælger en virksomhed ikke at udarbejde årsrapport efter loven, vil det almindeligvis betyde, at der alligevel skal udarbejdes et regnskab, muligvis blot efter skattemæssige principper for at kunne opfylde pligterne efter skattekontrolloven og mindstekravsbekendtgørelsen m.v. Regnskabet kan hér

972 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease