The book of in-lite

Aan de slag! Tijd om aan e slag te gaan met je eigen lichtplan! Op onze inspiratiepagina’s kun je voorbeelden vinden van de meest voorkomende tuinelementen en hoe je deze zou kunnen verlichten.

diffuus licht en accent licht. In het schema zie je wat deze lichtsoorten kenmerkt. In je lichtplan teken je bij ieder element de lichtvlekken in die corresponderen met de hier genoemde lichtsoorten.

STAP 1: HET ONTWERP Het tuinontwerp is de perfecte basis voor je lichtplan. Heb je geen ontwerp? Dan is het zinvol om de tuin op schaal te tekenen om zo een goed overzicht te krijgen. Geef duidelijk de verschillende elementen in je tuin aan zoals bijvoorbeeld het terras, het grasveld, de bloembakken, de vijver, de bomen en de eettafel. STAP 2: BEPAAL WAT JE WILT VERLICHTEN Bij het maken van een lichtplan denk je na over de elementen van de tuin die je ’s avonds zichtbaar wilt maken. Het is handig om bijvoorbeeld het pad naar de deur of het terras te verlichten. Door beplanting te verlichten creëer je mooie schaduwen op schuttingen of muren. En denk ook aan mooie hoekjes of bijzondere vormen die met verlichting beter tot hun recht komen. In onze brochure en op onze website vind je genoeg inspiratie om je eigen lichtplan te kunnen samenstellen! STAP 3: BEDENKWAT VOOR LICHT JE NODIG HEBT Nu ga je per element bepalen wat de functie hiervan is en wat voor licht hier het beste past. Je terras wil je bijvoorbeeld sfeervol verlichten terwijl je voor het accentueren van een boom licht nodig hebt met een hoge intensiteit. We onderscheiden vier soorten licht: direct licht, indirect licht,

STAP 4: BEPAAL HET TYPE ARMATUUR

Ga per element na welk type armatuur je wilt toepassen. Er is keuze genoeg. Met grondspots bijvoorbeeld kun je makkelijk iets markeren of uitlichten vanaf de grond. Wil je een border rondom sfeervol aanlichten of een oprit aanschijnen dan is een staande lamp bijvoorbeeld geschikt. Het verlichten van een muur of schutting kan met diverse soorten wandlampen. Richt het licht naar beneden of kies voor een meer architectonische uitstraling met een up and down lighter. Spots zijn multifunctioneel. Ze zijn makkelijk richtbaar en je kunt ze in een border prikken of bijvoorbeeld monteren aan een pergola of overkapping.

27

En welke materialen en kleuren spreken je aan? Er zijn armaturen verkrijgbaar in roestvast staal (RVS) of in aluminiummet een afwerking in donkergrijs, warm zilver, wit of Corten. Om je het makkelijk te maken zijn er productseries verkrijgbaar met verschillende type armaturen in eenzelfde design.

STAP 5: KIES DE ARMATUREN Op basis van de voorgaande

stappen kies je eenvoudig de juiste armaturen voor je lichtplan. Bij ieder armatuur uit ons assortiment kun je terugvinden wat voor soort licht deze geeft en voor welke toepassingen deze geschikt is. Je kunt eventueel ook de technische gegevens van het armatuur bekijken zoals het lichtbereik en de lichthoek. Verder speelt uiteraard ook het uiterlijk van het armatuur een belangrijke rol. Houd je van ronde of juist hoekige vormen?

Wil je meer weten over een tuin met licht ontwerpen? Bekijk onze tips en ga naar

onze website: in-lite.nl/ tuinmetlichtontwerpen

LICHTSOORTEN

Direct licht De lichtbron schijnt direct op het te verlichten oppervlak zoals een schutting, oprit of gevel. Armaturen met direct licht maken details zichtbaar en zorgen voor duidelijk afgelijnde schaduwen.

Indirect licht Het licht weerkaatst tegen een oppervlak zoals een muur. Armaturen met indirect licht vergroten optisch de ruimte en zorgen voor gezelligheid.

Diffuus licht Een gespreid sfeervol licht. Armaturen met diffuus licht geven een egale lichtspreiding met zachte schaduwen.

Accent licht Gebundeld licht met een hoge intensiteit. Armaturen met accent licht zijn geschikt om bomen en objecten mee aan te lichten.

Made with FlippingBook flipbook maker