Greenity 60

Feiten en cijfers 40 jaar Lentetuin • Op 5 maart 1981 was de eerste Bolbloe- menshow Noordelijk Zandgebied. De eerste twee edities vonden plaats in de Hobaho-hal aan de Zandvaart in Bree- zand. • De derde en vierde editie van de show waren in de ‘luchthal’ op het ZAP-terrein. • Vanaf 1985 vindt de Lentetuin plaats in de Zwaluwvluchthal op het ZAP-complex. • Prinses Beatrix opende in 2005 als toen- malig koningin de Lentetuin ter gelegen- heid van het 25-jarig bestaan. • Koning Willem-Alexander opende in 2015 de Lentetuin tijdens het 35-jarig jubileum. • De Lentetuin trekt jaarlijks ruim 20.000 bezoekers. • Ongeveer 160 vrijwilligers zijn actief voor de Lentetuin, van schilders, timmerman- nen, op- en afbouwploegen, kassavrijwil- ligers, gastheren en -vrouwen tot aan ver- keersregelaars en bestuursleden. • De bolbloemenshow beslaat 1.800 m 2 , waarvan 666 m 2 is beplant.

W orld Flower B.V., dat eerst onder de naam van J.W.A. van der Wereld & Zn. meedeed, won in 1984 zijn eerste Gouden Bolbloem. Het bedrijf is nu in handen van de broers Kees, Arnold en Arnolds zoons Jarno en Nick. Kees en Arnold vertellen: “Wij waren nog tie- ners toen onze vader al meedeed aan de Lentetuin. Dat de jonge generatie zo’n initiatief nam, vond hij goed. Meedoen was mooie promotie van het bedrijf én het product.” De bedrijfsarchieven geven een overzicht van prijswinnaars vanaf 1986. “Toen wonnen we de Gouden Bolbloem met narcis ‘New Generation’, Fritillaria ‘Persica’ en tulp ‘Valentine Delight’.” Over hoe het daarmee is afgelopen, vertellen ze: “Narcis ‘New Generation’ bestaat niet meer, Fritillaria ‘Persica’ wordt nog steeds geteeld. Het is een exclusief bijzonder bolgewas met aantrekkelijke marges.” De recensies voor tulp ‘Valentine Delight’ zijn minder positief: “Die is flink in het zuur gelopen.” GROTE EER De meest recente winst dateert van 2016, met tulp ‘Milkshake’, Fritillaria ‘Mi- chailowski’ en narcis 00-199. “De narcis heeft nog steeds geen naam en van ‘Mi- chailowski’ telen we nu een kleine hecta- re. Tulp ‘Milkshake’ is een vrij nieuw soort van Remarkable. Hiervan staat nu zo’n 24 hectare en hij verkoopt goed.” Door de jaren heen bleken de Gouden Bolbloem- winnaars niet allemaal even succesvol in de markt. “Af en toe springt er eentje uit. De soorten die in aanmerking komen voor de Gouden Bolbloem selecteren we niet op marktkansen, maar op winkansen. We besluiten op het laatste moment op basis van de uitmuntendheid van een soort.” De Gouden Bolbloem winnen ervaren ze als ‘mooie promotie’. “Er wordt over je geschreven, je ontvangt felicitaties, je naamsbekendheid groeit erdoor. Het is een grote eer.” Elk jaar bekijken ze opnieuw of ze meedoen aan De Lentetuin. “Het is veel werk en het kost nogal wat tijd, vooralsnog is dat het ons nog steeds waard.” Kwekerij W. van Lierop & Zn. B.V. won de Gouden Bolbloem tussen 1988 en 2017 maar liefst acht keer. “Wij zetten een breed sortiment in voor de show. Alles wat er goed bijstaat in de kas en voldoet aan onze eisen, nemen we mee naar de Lentetuin.” Over de winst zegt hij: “We gaan daardoor niet opeens met de neus omhoog lopen, maar het is wel een mooie waardering voor ons werk en sortiment.”

Een paar Gouden Bolbloem-winnaars liggen nog steeds goed in de markt, zoals de narcissen ‘Apricot World’, ‘Watch Up’ waarvan de vraag het aanbod overstijgt, en Muscari ‘Grape Ice’ die zowel voor de pot als voor de droogverkoop goed loopt. Ook tulp ‘Henny van der Most’ heeft zijn plaats veroverd in de broeierij en doet het goed in Oost-Europa. “Dat zijn soorten waarmee wij ons goed kunnen onderschei- den.” VERLIEFD OP Bloembollenkwekerij P.Th. Rotteveel & Zn. deed in 2019 voor de tweede keer mee aan de Lentetuin en ging direct met de Gou- den Bolbloem aan de haal. Pieter Rotteveel vertelt: “Ik wilde graag meedoen, maar ik had geen tijd om zelf te broeien en ik weet er te weinig van. Daarom heb ik het opgepakt samen met CNB-vertegenwoor- diger Jari Conijn. Hij heeft kennis van de broeierij en we zijn goede vrienden. Wij hebben de bollen geleverd en Jari heeft ze gebroeid.” Daarbij ging het om narcis ‘Marieke’, krokus ‘Jeanne d’Arc’ en tulp ‘Marie Jo’. De drie cultivars doen het goed in de markt, vertelt Rotteveel. “‘Marie Jo’ is een succes, er zijn weinig goede dubbele gele tulpen. In de broeierij zijn ze er gek op. Ze is altijd als eerste uitverkocht in ons assortiment. Wij telen er nu zo’n 2,5 hectare van.” Narcis ‘Marieke’ levert Rot- teveel aan een grote broeier in de Verenig- de Staten. “Hij is er elke keer weer verliefd op.” Over krokus ‘Jeanne d’Arc’: “Een mooi ding, vooral geschikt voor tuinen en parken. We telen er 2 hectare van en de verkoop loopt goed.” De winst van de Gou- den Bolbloem leverde ‘een hoop aandacht’

op. “Iedereen feliciteert je, het was fantas- tisch. Mijn vader en oom sprongen een gat in de lucht bij de prijsuitreiking. We doen er niet meer handel door, maar we hebben wel onze naam op de kaart gezet.” In 2020 doen hij en Jari weer mee. Lachend: “Als je eenmaal bloed hebt geproefd, wil je altijd meer.” Over de voorspellende waarde van de Gouden Bolbloem zegt hij: “Het is vooral een momentopname. Op de lange duur blijkt of soorten echt goed scoren. Ze moeten zich bewijzen in de markt.”

14 februari 2020

Meelébo was in 2018 de winnaar van de Gouden Bolbloem.

17

14 februari 2020

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online