Greenity 60

CNB — -  Heereweg ,  CA Lisse geopend van . tot . uur www.cnb.nl

Crowdfunding biedt kansen

In 2019 is er in Nederland zo’n 424 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, dat is 29% meer dan het jaar daarvoor. Om even aan te geven hoe hard dit groeit: in 2014 was dat nog 64 miljoen en in 2017 is al 223 miljoen euro bij elkaar gehaald. Door aan- scherping van de financieringsvoorwaarden van de banken, is een traditionele lening in onze sector steeds lastiger te krijgen. Crowdfunding zou dan een goed initiatief kunnen zijn voor het verwezenlijken van de plannen. Wel moet de ondernemer dan openheid van zaken geven en dat is volgens Scholten waarschijnlijk nog een breekpunt ‘in onze toch wel traditionele sector’. Toch zijn er volgens de makelaar voordelen te bedenken. Een crowdfundingcampagne kun je inzetten als marktonderzoek voor bijvoorbeeld een nieuw veredelingspro- gramma of product. “Mensen met vakken- nis zullen snel met geld instappen en zo weet je meteen of je op de goede weg zit. Een ander voordeel is dat je als geldvrager In onze sector wordt er nog amper gebruik van gemaakt, maar toch meent directeur Bas Scholten van CNB Makelaardij dat crowdfunding in de toekomst best een plekje kan veroveren in de financiële geldstromen binnen de bollensector.

elkaar te hebben. Waarom zou je het niet proberen?” Het is misschien even wennen aan de ge- dachte om zoveel verschillende mensen te betrekken bij je plannen, maar het is vol- gens Scholten zeker de moeite waard om erover na te denken. “Wie weet is het over een aantal jaar heel normaal om te lenen of te investeren via agri-crowdfundingplat- forms. Het kan snel gaan. Een mooi voorbeeld van een crowdfunding- platform is www.collincrowdfund.nl. Kijk er eens naar, dan kunt u alvast een beetje wennen aan het idee.

zelf de voorwaarden van je lening kunt be- palen”, zegt Scholten. LAAGDREMPELIG Crowdfunding is voor investeerders laag- drempelig. Scholten: “Bij een aantal plat- forms kun je al voor een paar tientjes in- stappen. Het is een goed alternatief voor een spaarrekening of een beleggingsreke- ning. De investeerders hebben vaak interes- se in je bedrijf of zijn misschien al afnemer van jouw producten. Eigenlijk bind je ze aan je bedrijf en dat is wat je als onderne- mer graag wilt.” De makelaar geeft een voorbeeld. “Stel, het land van de buren komt eindelijk te koop. Je hebt net twee jaar door welke omstan- digheid dan ook wat slechte cijfers te over- leggen bij de bank en zo kom je het laatste beetje net te kort. Met een goede pitch, openhartigheid over je cijfers en de strate- gie van je bedrijf denk ik dat het haalbaar is om binnen enkele weken het geld bij

CNB makelaardij denkt graag vooruit en u bent van harte welkom om eens over dit onderwerp te praten.14 februari 2020

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online