Greenity 60

C O L UMN

Evenementen combineren Na de Bloembollen Vakdagen in Creil en de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk staan er de komende maand nog twee evenementen op onze agenda, die zich trouwens goed lenen voor een combinatiebezoekje.

Lelieconomics

Leo van Leeuwen - directeur l.v.leeuwen@cnb.nl

Recent was ik weer te gast op de jaarlijkse bijeenkomst van de Lelievereniging West Friesland in Andijk. De aanwezige vakgeno- ten werden getrakteerd op een college lelie- conomics voor niet- economen. Een mooie graf iek die liet zien dat teeltkosten per hectare zich de laatste vijftien jaren licht stijgend in een rechte lijn ontwikkelde. En toen kwam de lijn met opbrengsten, met enorme pieken en dalen, en die helaas per saldo vooral onder de lijn van de kosten lag. Daaruit zou je kunnen concluderen dat je als kweker nu rijker had geweest als je vijf- tien jaar thuis op de bank was blijven liggen en je geld saai had belegd. Voor de oorzaken moest de zaal eerst even zelf ‘spiegelen’, best gedurfd taalgebruik in West Friesland, wat daar niet synoniem staat voor krimpen. Uiteraard werden de gepresenteerde cijfers en methodes eerst in twijfel getrokken, een natuurlijke reflex, je kunt immers op ver- schillende manieren naar dezelfde cijfers kijken. Gelukkig werden door de spreker ook oplossingsrichtingen aangedragen. Allereerst stoppen met telen van troep, doodeenvoudig maar o zo moeilijk in de praktijk. Verouderde handelsconcepten: is het commercieel nog verstandig om als kwekers één soort aan veel exporteurs te verkopen die dat soort vervolgens in con- currentie met elkaar weer aan één buiten- landse importeur aanbieden? Zou iets meer regie en samenwerking helpen om die slin- gerende opbrengstlijn in de grafiek een bé- tje vlakker te krijgen (én omhoog)? De spreker had het dan ook over het Belang Van Samenwerking, wat ik als directeur van CNB natuurlijk graag afkort tot BVS. En sla samen ook meer aan het rekenen: wat is de échte kostprijs van een bestaande of nieuwe cultivar, wat is de potentie qua areaal en opbrengst? Klopt het rekensom- metje? En neem vervolgens doordacht een besluit voor u gaat planten of op zoek gaat naar een nieuwe liefde in de kas bij een ver- edelaar. 14 februari 2020 14 februari 2020

CNB BOLOPPOT DAGEN 27 en 28 februari organiseren wij na twee succesvolle edities weer de CNB Bol-op-potdagen. De insteek van de show is om het product te laten zien zoals het er in het echt ook uitziet. Naast een divers aanbod van narcis en Muscari showen we ook tulp, Fritillaria, iris, sneeuwklokje en Chionodoxa. We zien u graag op de Floratuin! LENTETUIN BREEZAND Diezelfde week (27 februari t/m 2 maart) zijn onze vertegenwoordigers uiteraard ook aanwezig met een stand op de Agribeurs van de Lentetuin. We ontvangen onze klanten en de inzenders van de bloementuin graag in onze zonnige stand voor een hapje en een drankje.

Agenda

Donderdag 13 t/m zondag 16 februari Vaktentoonstelling Zwaagdijk (CNB aanwezig met stand) Donderdag 27 en vrijdag 28 februari CNB Bol-op-potdagen Donderdag 27 februari t/m maandag 2 maart Lentetuin (CNB aanwezig met stand) Vrijdag 6 maart Marktbroeishow CNB Bloembollenteam Bovenkarspel (op uitnodiging)

14 februari 202014 februari 2020

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online