Greenity 60

Veel nieuwigheden tijdens CNB Bol-op-potdagen De bol-op-potmarkt groeit nog altijd, de consument koopt maar wat graag een kant-en-klaar product. Om blijvend de aandacht vast te houden, is vernieuwing belangrijk. Wie interesse heeft in nieuwigheden, doet er goed aan om op 27 en 28 februari naar de CNB Bol-op-potdagen te komen op de Floratuin in Julianadorp.

Als we de Floratuin begin februari bezoe- ken, zijn de voorbereidingen voor de CNB Bol-op-potdagen al in volle gang. “We hebben bollen opgehaald bij de kwekers in het Noordelijk zandgebied. Die hebben we hier op potjes gezet en geprepareerd, om ze vervolgens op 27 en 28 februari in topvorm te kunnen showen”, vertellen CNB-vertegenwoordigers Mees Langelaan, Arno Kroon en Paul van Bentem. In totaal zijn er straks tweehonderd verschillende soorten te zien van Muscari, narcis, tulp en een aantal bijzondere bolgewassen, zoals Allium. Dat de show bollen-op-pot centraal stelt, is geen toeval: “De belang- stelling hiervoor is de laatste jaren alleen maar gegroeid.” SUCCES GEGARANDEERD De show brengt veel nieuwigheden. Mees: “Muscari BV heeft de laatste jaren veel veredeld en nu is een groot aantal nieuwe rassen voor de pot klaar voor marktintro- ductie.” Hij noemt variëteiten die opval- lend zijn: “Muscari ‘Lindsay’ is blauw- paars en heeft een grote bloem, ‘Julia’ is wit-groen-blauw en ‘Manon’ is in het begin mintkleurig en bloeit uiteindelijk wit.” Arno vult aan: “Het mooie aan ‘Lind- say’ is dat de bollen ‘hufterproof ’ zijn, ze doen het altijd. Succes gegarandeerd voor de consument.” Ook van de narcis wordt een groot aantal variëteiten geshowd. Arno: “Zowel zaailingen als nieuwe soor- ten. Er is veel vraag naar grootbloemige soorten. ‘Lucky number’ is daar een mooi voorbeeld van. Narcis ‘Delnashaugh’ is een prachtige dubbele narcis die ook goed ligt in de markt.” Van de tulp noemt hij ‘Pamplona’ als een opvallend soort, dat zowel voor de pot als de snij geschikt is.

vind ik interessant. Ik had een gesprek met Arno en mocht een dag met hem meelopen. Toen was het vrij snel duidelijk. Onlangs heb ik mijn vaste contract gete- kend.” Arno is blij met zijn jonge collega. “Mees wil elke dag uitgedaagd worden, hij zuigt alle kennis op en denkt altijd na over hoe het beter kan. Dat is mooi, want als het gaat om kwaliteit, valt er altijd iets te winnen.”

teurs en kwekers trekken. Ze verwachten een breed publiek. “We hebben nu al afspraken met relaties die willen langsko- men. Omdat onze dagen gelijk vallen met de Lentetuin, kunnen ze een combinatie maken en is het extra de moeite waard om naar de Noord te komen.” UITGEDAAGD Voor Mees is dit zijn eerste bol-op-pot- evenement. “Ik groeide op in de bloembol- len, mijn vader heeft een kwekerij in Bree- zand, Assembol Flowerbulbs. Tijdens mijn opleiding heb ik stagegelopen bij bollen- bedrijven in het buitenland. Daarna heb ik even bij mijn vader gewerkt, totdat CNB mij benaderde voor deze baan. Verkopen

CNB Bol-op-potdagen 27 en 28 februari van 8.30 tot 17.00 uur Floratuin, Rijksweg 85 Julianadorp

De collega’s willen met de Bol-op-potdagen met name potbroeiers, maar ook expor-

14 februari 2020

Mees Langelaan: “Veel belangstelling voor bollen-op-pot.”14 februari 2020

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online