Greenity nr. 1

B O E K R E C E N S I E

Schattenstauden, die dunkle Seite Ihres Gartens – Katrin Lugerbauer,

Ulmer Verlag, 168 pagina’s, ISBN 978-3-8001-0831-2, prijs € 25,—

Een schaduwtuin? Wanhoop niet

Schattenstauden, die dunkle Seite Ihres Gartens Katrin Lugerbauer

op volle zon en hitte. Niet zo gek, als je bedenkt dat de schaduw een veel minder stressvolle plek is om tot volle wasdom te komen dan een plaats in de volle zon. Daar kan de temperatuur zomaar oplopen tot veertig graden. In de schaduw is dat veel minder snel het geval. Veel aandacht besteedt Lugerbauer aan de combinatiemogelijkheden die er zijn met al die schaduwplanten. Aan de hand van ontwerpen laat ze zien welke geslaagde combinaties er zoal mogelijk zijn. Daarbij neemt ze ook de combinatie van schaduw en droogte mee, want die komt ook maar al te vaak voor. Bij de diverse ontwerpen kijkt ze de ene keer naar kleur, de andere keer naar bladvor- men. Alles bij elkaar levert het meer dan voldoende inspiratie op.

Ten slotte neemt ze de lezer mee door het jaar. Wat bloeit er al vroeg in de schaduw en waar kun je het jaar mee uit. Niet onverwacht zijn het vooral de bollen en knollen die de eerste vier maanden de hoofdrol spelen. Juist die gewassen moeten het hebben van de periode dat bo- men nog niet in het blad staan. Het geselecteerde sortiment ziet er goed uit. Geen planten die alleen die ene verkoper ergens in een klein plaatsje in Duitsland of Nederland te koop aanbiedt, maar planten die bij de betere tuincentra goed ver- krijgbaar zijn. Dit boek biedt hoop voor de wanho- pigen en troost voor de treurenden. Heb je een schaduwtuin, wordt dan gelukkig met het werk van Katrin Lugerbauer.

Tekst: Arie Dwarswaard

Als er iets is dat tuinliefhebbers las- tig vinden, dan is het wel het vinden van planten voor de schaduwtuin. Al snel klinkt de opvatting dat in de schaduw toch niks wil groeien. Niets is minder waar, zo blijkt uit het on- langs verschenen boek Schattenstau- den van Katrin Lugerbauer. Het boek is een enorme bron van inspiratie voor elke tuinliefhebber. Lugerbauer legt uit wanneer er spra- ke is van schaduw en voert de lezer langs de wereldcontinenten om te kijken welke schaduwliefhebbers waar vandaan komen. Dat levert sowieso al een lijst op van vele tien- tallen planten. Dat gegeven maakt duidelijk dat er genoeg planten zijn die helemaal niet zitten te wachten

9 november 2017

39

9 november 2017

Made with FlippingBook flipbook maker