Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Stk. 5 indeholder visse lempelser. Anvendelse af indre værdis metode kan således undlades for dattervirksomheder, når betydelige og vedvarende hindringer i væsentlig grad begrænser modervirksomhedens udøvelse af sine ejerbe- føjelser eller ledelse, når de nødvendige oplysninger ikke kan indhentes inden for en rimelig frist eller uden ufor- holdsmæssigt store omkostninger, eller når kapitalandelene udelukkende ejes med henblik på efterfølgende salg. For associerede virksomheder kan den indre værdis metode undlades i det omfang, de nødvendige oplysninger ikke er kendte. Endvidere kan reguleringerne af værdien, jf. stk. 3, ske på basis af det seneste årsregnskab for virksom- heden, selvom dette har et regnskabsår, der afviger fra den rapporterende virksomhed, eventuelt selvom det afslut- tes senere end regnskabsåret i den rapporterende virksomhed. Undtagelserne skyldes, at ejervirksomheden ikke har bestemmende indflydelse over den associerede virksomhed, og at det derfor i særlige tilfælde kan være vanskeligt at fremskaffe de nødvendige oplysninger til brug for elimineringer — herunder tilpasninger til ejervirksomhedens regnskabspraksis — og reguleringer af værdien af kapitalandelene. På tilsvarende vis kan ejervirksomheden normalt ikke gennemtvinge, at den associerede virksomhed får samme regnskabsår som ejervirksomheden. Derfor kan vær- direguleringen ske på basis af det senest udarbejdede årsregnskab for den associerede virksomhed. I de tilfælde hvor virksomheden benytter undtagelsen i stk. 5, skal kapitalandelene måles efter hovedreglerne i for- slagets §§ 33, 36, 40, 41, 42, 44 og 46. I sådanne tilfælde gælder kravet om nedskrivninger og mulighed for op- skrivninger. Kapitalandele i en dattervirksomhed, der udelukkende besiddes med henblik på efterfølgende overdra- gelse, og som ikke tidligere har indgået i modervirksomhedens koncernregnskab ved konsolidering, kan dog måles til dagsværdi efter principperne i § 37, stk. 1, 2.-4. pkt. Er en associeret virksomhed også at anse som fælles ledet, har virksomheden i princippet valgfrihed mellem måling til indre værdi eller pro rata konsolidering, jf. forslagets § 34. Dog skal alle fælles ledede virksomheder behandles på samme måde, medens alle associerede virksomheder, der ikke behandles som fælles ledede med pro rata konsolide- ring, skal måles til equity, jf. her konsistenskravet i forslagets § 13, stk. 1, nr. 7. Se om pro rata konsolidering i årsregnskabet under bemærkningerne til forslagets § 34.
Ændret ved lov nr. 99 af 18. februar 2004 I § 84, stk. 1, indsættes som 3. pkt.:
»1. pkt. finder ikke anvendelse på kapitalandele, som måles efter § 38.«
Lovbemærkninger Den foreslåede ændring i § 84, stk. 1, er en konsekvens af den foreslåede ændring af § 38 (forslagets § 1, nr. 15).
Efter den gældende bestemmelse i § 84, stk. 1, skal virksomheder i regnskabsklasse C indregne kapitalandele i dat- tervirksomheder og associerede virksomheder til disse virksomheders regnskabsmæssige indre værdi. Med den fo- reslåede ændring sikres det, at sådanne kapitalandele kan indregnes til dagsværdi i overensstemmelse med den foreslåede nye bestemmelse i § 38.
I § 84, stk. 2, 1. pkt., ændres »§§ 119 og 120« til: »§§ 119-121«.
Lovbemærkninger Den gældende bestemmelse i årsregnskabslovens § 84, stk. 2, omtaler ikke første indregning af kapitalandelene. Det foreslås derfor, at der i bestemmelsen indføjes en henvisning til § 121. Henvisningen præciserer, at indregnin- gen og målingen af kapitalandele første gang skal ske efter de samme regler som for koncernetablering. Herefter skal ejervirksomheden på tidspunktet for erhvervelsen af kapitalandelene indregne og måle disse til den regnskabs- mæssige indre værdi. Den regnskabsmæssige indre værdi skal opgøres efter de samme regler, som er gældende for
1112 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease