Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

4) Metoder til opgørelse af nøgletal, der indgår i ledelsesberetningen.

Lovbemærkninger Forslagets § 87 omhandler de yderligere oplysninger, som virksomheder omfattet af klasse C skal give i redegørel- sen om anvendt regnskabspraksis. Der er tale om en uddybning af de almindelige bestemmelser om beskrivelse af anvendt regnskabspraksis, som fremgår af gældende lov § 42, og forslagets § 53 (klasse B). Bestemmelsen imple- menterer 4. direktivs artikel 43, stk. 1, nr. 1. Forslagets nr. 1 kræver oplysning om anvendte indregningsmetoder og målegrundlag for de indirekte omkostninger, der i henhold til forslagets § 82 skal indregnes i kostprisen for anlægs- og omsætningsaktiver. I praksis benævnes disse omkostninger som "indirekte produktionsomkostninger" (IPO). Det skal for hver af de relevante poster under aktiver oplyses efter hvilke metoder, IPO er beregnet. Der kræves ikke oplysning om beløbenes størrelse.

Nr. 2 kræver oplysning om indregningsmetoder og målegrundlag for kapitalandele i dattervirksomheder og associe- rede virksomheder. Virksomheder omfattet af regnskabsklasse C skal efter forslagets

§ 84 måle disse kapitalandele til regnskabsmæssig indre værdi, så kapitalandelenes regnskabsmæssige resultat lø- bende indregnes i virksomhedens resultatopgørelse (indre værdis metode). Indregnes kapitalandelene undtagelses- vist ikke efter indre værdis metode, skal årsagen til dette oplyses tillige med de indregningsmetoder og målegrund- lag, der anvendes i stedet. Nr. 3 kræver oplysning om indregningsmetoder og målegrundlag, som virksomheden anvender i pengestrømsopgø- relsen. Kravet kan opfyldes ved en beskrivelse af, hvad pengestrømsopgørelsen viser, herunder hvad posterne under henholdsvis drifts-, investerings- og finansieringsaktivitet omfatter, samt hvilke poster, virksomheden klassificerer som likvider. Det skal særskilt oplyses, hvis virksomheden ikke udarbejder pengestrømsopgørelse. Nr. 4 kræver oplysninger om de anvendte metoder til opgørelse af nøgletal, der skal indgå i ledelsesberetningen i henhold til forslagets § 101. Hvert enkelt nøgletal (afkastningsgrad, egenkapitalforrentning m.v.) kan ofte beregnes på flere forskellige grundlag, og efter forskellige metoder. Nøgletal forudsættes udregnet i overensstemmelse med Den Danske Finansanalytikerforenings vejledning, som er udtryk for god skik på dette område. Virksomheden bør dog under alle omstændigheder oplyse dette i årsrapporten, så regnskabsbruger ikke er i tvivl. Anvender virksom- heden særlige metoder, der afviger fra Finansanalytikerforeningens vejledning, skal der redegøres for metoderne, så regnskabsbruger bliver bekendt hermed.

Ændret ved lov nr. 245 af 27. marts 2006 I § 87, nr. 2, udgår », herunder på hvilket grundlag disse kapitalandele undtagelsesvis er indregnet til kostpris«.

Lovbemærkninger Den gældende bestemmelse i årsregnskabslovens § 87 indeholder krav om oplysning om anvendt regnskabspraksis.

Den foreslåede ændring af bestemmelsen i årsregnskabslovens § 87, nr. 2 , er en redaktionel ændring som følge af forslagets § 1, nr. 27, hvori det foreslås, at kravet om anvendelse af indre værdi i § 84 ophæves, idet der i stedet indsættes en ny bestemmelse i § 43 a i forslagets § 1, nr. 15, hvorefter det fremover bliver frivilligt at anvende indre værdi. § 43 a gælder for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B samt for virksomheder omfattet af regnskabs- klasse C og regnskabsklasse D via henvisningsreglerne i § 78, stk. 1, og § 102, stk. 1. Hovedreglen for indregning og måling af kapitalandele i dattervirksomheder og associerede virksomheder vil derfor fremover være indregning og måling til kostpris.

1118 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease