Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Efter bestemmelsen skal der oplyses om metoder til opgørelse af de nøgletal, der indgår i ledelsesberetningen.
Der skal således oplyses om de anvendte metoder til opgørelse af nøgletal, der skal indgå i ledelsesberetningen i henhold til årsregnskabslovens § 101, der foreslås ændret i forslagets § 1, nr. 134 og 135. § 101 vedrører udar- bejdelse af en hovedog nøgletalsoversigt. Hvert enkelt nøgletal (afkastningsgrad, egenkapitalforrentning m.v.) kan ofte beregnes på flere forskellige grundlag og efter forskellige metoder. Nøgletal forudsættes udregnet i overensstemmelse med Den Danske Finansanalytikerforenings anbefalinger, som er udtryk for god skik på dette område. Virksomheden bør dog under alle omstændigheder oplyse dette i årsrappor- ten, så regnskabsbrugerne ikke er i tvivl. Anvender virksomheden særlige metoder, der afviger fra Finansanalytiker- foreningens anbefalinger, skal der redegøres for metoderne, så regnskabsbrugerne bliver bekendt hermed. I forhold til de gældende regler foreslås der dog den ændring i det foreslåede stk. 2, at oplysningerne fremover skal gives i ledelsesberetningen, og at det ikke som hidtil kræves, at oplysningerne skal gives i en note. Det betyder, at oplysningerne kan gives i forbindelse med de nøgletal, som oplyses efter § 101, der foreslås ændret i forslagets § 1, nr. 134 og 135. Forslaget hindrer dog ikke, at oplysningerne kan gives i en note i stedet for i ledelsesberetningen. Det er således en generel fortolkning på området, at opfyldelse af krav til ledelsesberetningen kan ske ved at give oplysningen i en note i stedet, hvis præsentation i noterne sker under hensyntagen til, at årsrapporten skal udarbejdes på en over- skuelig måde. Det er endvidere vigtigt at være opmærksom på, at oplysninger, der gives i noterne fremfor i ledel- sesberetningen, bliver omfattet af kvalitetskravene til selve årsregnskabet og af revision.
Kravet om, at der skal udarbejdes en hovedog nøgle tals oversigt, er et rent nationalt krav. Oplysning om anvendte metoder til beregning af nøgletal er således også et rent nationalt krav.
Ifølge de gældende bestemmelser i lovens § 78, stk. 1, og § 102, stk. 1, gælder lovens § 87 for regnskabsklasse C og D. Der er derfor ikke behov for at ændre disse bestemmelser som følge af forslaget.
De hidtil gældende bemærkninger til § 87 erstattes af ovenstående bemærkninger.
Virksomhedskapitalen
Gældende bestemmelse § 87 a. Består virksomhedskapitalen i et kapitalselskab af flere klasser, skal disse specificeres, jf. stk. 2 og 3. Stk. 2. Antallet af aktier eller anparter og deres pålydende værdi skal angives for hver klasse. Ved kapitalandele uden pålydende værdi skal den bogførte pariværdi angives for hver klasse. Stk. 3. For aktieselskaber skal angives antal og pålydende værdi eller, ved kapitalandele uden pålydende værdi, den bogførte pariværdi. Stk. 4. Er der i et aktieselskab, anpartsselskab eller et partnerselskab tegnet nye kapitalandele i regnskabsåret, skal antallet og den pålydende værdi eller, ved kapitalandele uden pålydende værdi, den bogførte pariværdi, oplyses.
Ændret ved lov nr. 245 af 27. marts 2006 Efter § 87 indsættes:
»Bevægelser på egenkapitalen
§ 87 a. Virksomheden skal udarbejde en fuldstændig egenkapitalopgørelse i overensstemmelse med § 56, stk. 4, jf. stk. 1, 2. pkt.«
1120 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease