Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
2) summen af de forpligtelser, der er opstået som følge af virksomhedens hovedaktiviteter.
§ 65, stk. 1, finder tilsvarende anvendelse.
Lovbemærkninger til ændringsforslag Det foreslås i lovforslagets § 88 at indføje et nyt krav om oplysning af virksomhedens hovedaktiviteter fordelt på aktiviteter og geografiske markeder. Fordelingen forudsættes at skulle ske ud fra de samme principper som for lov- forslagets § 65, stk. 1, vedrørende nettoomsætningen. Principperne for fordeling på aktiviteter og markeder forud- sættes i øvrigt at være de samme som omtalt i IAS 14, der netop handler om opdeling (segmentering) af hovedakti- viteter m.v., dog væsentligt mere detaljeret. I øvrigt må det være op til standardudstedelse i medfør af lovforslagets § 136, stk. 1, at fastsætte eventuelle nærmere definitioner og krav til disse oplysninger.
De hidtidige bestemmelser i lovforslagets § 88 er overført uændret til lovforslagets § 89 som dennes 1. og 2. stykke.
Ændret ved lov nr. 99 af 18. februar 2004 § 88 ophæves.
Lovbemærkninger Efter den gældende bestemmelse i årsregnskabslovens § 88 skal store virksomheder give oplysning om anlægsakti- vernes fordeling på aktiviteter og geografiske markeder — såkaldte segmentoplysninger — hvis disse aktiviteter og markeder afviger indbyrdes. Endvidere skal der gives segmentoplysninger om summen af de forpligtelser, der er opstået som følge af virksomhedens hovedaktiviteter. Foruden store virksomheder omfattet af regnskabsklasse C er bestemmelsen gældende for virksomheder omfattet af regnskabsklasse D (statslige aktieselskaber og børsnote- rede virksomheder) via henvisningsreglen i § 102, stk. 1. Det foreslås, at bestemmelsen i § 88 sammen med bestemmelsen i § 96, stk. 1 (forslagets § 1, nr. 29) flyttes fra regnskabsklasse C til regnskabsklasse D i en ny bestemmelse i § 106 a (forslagets § 1, nr. 37), der kun gælder for virksomheder omfattet af regnskabsklasse D. Bestemmelsen tilpasses samtidig til de internationale regnskabsstan- darder, således at danske virksomheder ikke skal give yderligere oplysninger, end hvad der er krævet efter disse. Baggrunden for forslaget om at fritage store virksomheder for at give de omhandlede segmentoplysninger er dels, at dette kan medføre store byrder ved regnskabsudarbejdelsen for de virksomheder, der i dag er omfattet af be- stemmelserne og dels at undgå, at danske virksomheder skal efterleve strengere regler end dem, der gælder efter de internationale regnskabsstandarder, IAS. Det tab af information, der følger af forslaget for regnskabsbrugerne, vurderes i forhold hertil at være af mindre betydning. Endvidere bevirker den gældende bestemmelse, at danske virksomheder skal give flere oplysninger end deres udenlandske konkurrenter. Dette kan skade virksomhederne i den internationale konkurrence.
Ændret ved lov nr. 245 af 27. marts 2006 § 88 affattes således:
»§ 88. For hver post under anlægsaktiver skal kostpris, opskrivninger samt ned- og afskrivninger oplyses således: 1) Kostprisen: a) Kostprisen ved det foregående regnskabsårs slutning uden op-, ned- og afskrivninger, b) tilgang i årets løb, herunder forbedringer, c) afgang i årets løb, d) overførsler i årets løb til andre poster og
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 1123
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease