Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

vedrørende oplysning om honorar til revisor implementeres således i årsregnskabsloven, at det alene omfatter store virksomheder i regnskabsklasse C og virksomheder i regnskabsklasse D.

Efter forslaget skal der foretages en specifikation af det samlede honorar på fire kategorier: lovpligtig revision, andre erklæringsopgaver med sikkerhed, skatterådgivning samt restgruppen (andre ydelser).

Begrebet »lovpligtig revision« dækker over revision af årsog koncernregnskaber, men omfatter ikke særlige erklærin- ger, som skal afgives til offentlige myndigheder. Disse erklæringer er derimod omfattet af begrebet »andre erklærin- ger med sikkerhed«. Det honorar, der skal henføres til lovpligtig revision af årsog koncernregnskabet, dækker alle de ydelser, revisor har leveret med henblik på at kunne give en revisionspåtegning på årsog koncernregnskabet, herun- der også honorar vedrørende den løbende revision og udarbejdelse af revisionsprotokol m.v. Begrebet »andre erklæringer med sikkerhed« er ikke tidligere benyttet i årsregnskabsloven. Der henvises til be- mærkningerne til § 1 i forslag til ny revisorlov — forslag til lov om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder m.v. — hvor begrebet er forklaret. Forslaget ændrer ikke ved, at det alene er honorar til den eller de revisionsvirksomheder, der udfører den lovpligtige revision, og til disses eventuelle dattervirksomheder, der er omfattet. Bestemmelsen omfatter også fortsat alene store virksomheder i regnskabsklasse C og virksomheder i regnskabsklasse D. Der foreslås endvidere — i overensstemmelse med direktivets artikel 43 — indsat et nyt stk. 3, hvorefter virksomhe- den kan undlade at give oplysning om honorar til revisor i sit eget årsregnskab, hvis virksomheden indgår i et kon- cernregnskab, hvor oplysningen gives for koncernen som helhed. Koncernregnskabet skal dog være aflagt af en modervirksomhed, der hører under lovgivningen i et EU-/EØS-land. Koncernregnskabet kan være aflagt enten efter reglerne i 7. direktiv eller efter IFRS i medfør af IFRS-forordningen. Det er dog en væsentlig betingelse for at undlade at give oplysningen, at oplysningerne gives i modervirksomhedens koncernregnskab for koncernen som et hele. Undtagelsen omfatter alene store virksomheder i regnskabsklasse C. Virksomheder omfattet af regnskabsklasse D kan således ikke benytte undtagelsen. Som en konsekvens heraf foreslås det, at henvisningsreglen i § 102, stk. 1, ændres således, at det fremgår, at virksomheder omfattet af regnskabsklasse D ikke kan anvende undtagelsesmu- ligheden i § 96, stk. 3 (forslagets § 1, nr. 27). Bestemmelsen i § 96, stk. 2, finder tilsvarende anvendelse på koncernregnskabet via henvisningen i § 126, stk. 1, nr. 9, til § 96, stk. 2. På koncernniveau omfatter honoraret — som efter den gældende bestemmelse — honoraret til de revisionsvirksomheder, der reviderer såvel modervirksomhedens årsregnskab, koncernregnskabet, som de en- kelte dattervirksomheders årsregnskaber. Honoraret omfatter desuden honorar til de pågældende revisionsvirksom- heders eventuelle dattervirksomheder.

Honoraret til de revisionsvirksomheder, som alene reviderer et eller flere af koncernens dattervirksomheder, skal oplyses, hvis deres arbejde ligger til grund for koncernrevisorens erklæring på koncernregnskabet.

Bestemmelsen omfatter honorar til den enkelte revisionsvirksomhed og ikke til netværk af revisorer. Det vil dog normalt være mest hensigtsmæssigt, at oplysningerne i regnskabet gives samlet for et helt netværk. I større kon- cernen er der strikte taget et stort antal revisionsvirksomheder, som reviderer de forskellige koncernvirksomheder, uanset at de indgår i det samme netværk. Det er dog næppe hensigtsmæssigt eller i regnskabsbrugernes interesse, at regnskabet fyldes op med en specifikation af honoraret til revisor for hver enkelt dattervirksomhed. Undtagelsen i det nye stk. 3 gælder derimod ikke for koncernregnskabet, da direktivet ikke giver mulighed herfor. En stor underkoncern, der selv aflægger koncernregnskab, skal således give oplysningen om honorar til revisor heri, selvom den indgår i et »højereliggende« koncernregnskab. Kravet om, at oplysningen også skal gives i koncernregnskabet, gennemfører kravet i artikel 34 i 7. direktiv, der blev indsat i forbindelse med gennemførelsen af direktivet om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regn- skaber (2006/43/EF) af 17. maj 2006 (artikel 49).

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 1145

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease