Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Ændret ved lov nr. 738 af 1. juni 2015 § 96, stk. 1, 1. pkt., affattes således:
»Store virksomheder skal oplyse nettoomsætningens fordeling på aktiviteter samt på geografiske markeder, hvis disse aktiviteter henholdsvis markeder afviger betydeligt indbyrdes med hensyn til tilrettelæggelsen af salget af va- rer og tjenesteydelser.«
Lovbemærkninger De gældende bestemmelser i årsregnskabslovens § 96, stk. 1, 1. og 2. pkt., angiver, at store virksomheder skal oplyse nettoomsætningens fordeling på forretningssegmenter samt geografiske segmenter, hvis forretningsseg- menterne henholdsvis de geografiske segmenter afviger indbyrdes. Der skal ved fordelingen tages hensyn til den måde, hvorpå salget af de varer og tjenesteydelser, der indgår i virksomhedens ordinære drift, er tilrettelagt. Det foreslås, at § 96, stk. 1, 1. pkt., ændres således, at store virksomheder i stedet skal angive nettoomsætningens fordeling på aktiviteter samt på geografiske markeder, hvis disse aktiviteter henholdsvis markeder afviger betydeligt indbyrdes, med hensyntagen til tilrettelæggelsen af salget af varer og tjenesteydelser.
Med ændringen bringes bestemmelsen i overensstemmelse med artikel 18, stk. 1, litra a, i det nye regnskabsdirektiv.
Bestemmelsen hindrer ikke virksomhederne i at udarbejde segmentoplysningerne i overensstemmelse med kravene i den internationale regnskabsstandard IFRS 8, således at den interne ledelsesrapportering kan danne grundlag for de segmentoplysninger, der skal rapporteres i henhold til årsregnskabsloven. Forslaget ændrer ikke ved, at virksomhederne i henhold til den såkaldte skadesklausul i den gældende § 96, stk. 1, 3. pkt., har mulighed for at udelade oplysningerne, hvis de kan volde betydelig skade for virksomheden. Det skal angives nærmere i noterne i årsrapporten, at oplysningerne er udeladt, ligesom det skal angives, hvorfor det er virksomhedens vurdering, at oplysningerne vil volde betydelig skade. Ledelsen skal loyalt tage stilling til, om der foreligger særlige konkurrencehensyn. Det er en forudsætning, at ledel- sen faktisk behandler spørgsmålet og ikke blot anvender skadesklausulen uden nærmere vurdering. Vurderingen skal dokumenteres. Alle medlemmer af ledelsen har naturligvis ret til at blive gjort bekendt med de oplysninger, som udeholdes efter skadesklausulen, og skal hver især vurdere, om betingelserne for at anvende skadesklausulen er opfyldt. Revisor skal forholde sig kritisk til ledelsens skøn om anvendelse af skadesklausuler, herunder til behovet for at undlade at specificere fordelingen af omsætningen. Revisor kan derfor ikke blindt støtte sig til ledelsens opfattelse, men må drage sin egen konklusion. Revisor skal med henblik på sine undersøgelser af, hvorvidt årsrapporten er aflagt i overensstemmelse med lovens krav, påse, at virksomhedens henvisning til konkurrencemæssige forhold fo- rekommer rimelig.
Muligheden for at undlade oplysningerne, hvis de kan volde betydelig skade for virksomheden, følger af det nye regnskabsdirektivs artikel 18, stk. 2.
Årsregnskabslovens § 11, stk. 2, hvorefter der skal gives yderligere oplysninger end krævet efter lovens bestem- melser, hvis det er nødvendigt for at give et retvisende billede, finder ikke anvendelse på de oplysninger, som er udeladt i henhold til § 96, stk. 1, 3. pkt.
Det foreslås, at ændringen til § 96, stk. 1, skal gælde for virksomheder omfattet af regnskabsklasse C og D.
Ifølge de gældende bestemmelser i lovens § 78, stk. 1, og § 102, stk. 1, gælder lovens § 96, stk. 1, for regnskabs- klasse C og D. Der er derfor ikke behov for at ændre disse bestemmelser som følge af forslaget.
1146 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease