Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
retter kravet sig ikke kun mod virksomheder, der selv forsker i eller udvikler produkter m.v. Også virksomheder, som fx har udskilt forsknings- og udviklingsaktiviteterne til en dattervirksomhed, skal beskrive aktiviteterne, hvis disse udføres for virksomheden. Oplysningskravet skal iagttages uanset om eventuelle udviklingsprojekter indregnes i ba- lancen som aktiv. Det er op til den enkelte virksomheds ledelse at fastsætte beskrivelsens omfang og detaljerings- grad. Har virksomheden filialer i udlandet, skal ledelsens beretning indeholde oplysninger om filialerne, jf. nr. 6. Oplys- ningskravet er en videreførelse af nugældende krav, som indebærer, at der som minimum skal oplyses om filialens navn og hjemsted. Hvis filialen er af særlig betydning for den samlede aktivitet, bør der gives yderligere relevante oplysninger. Til gengæld fremgår det af væsentlighedsforudsætningen i forslagets § 13, stk. 1, nr. 3, at der ikke kræves oplysning om uvæsentlige filialer, medmindre de tilsammen udgør en betydelig information.
De fra gældende lov videreførte bestemmelser implementerede i sin tid 4. direktivs artikel 46. Endvidere beskriver Regnskabsvejledning 12 ledelsens årsberetning og udfylder i et vist omfang lovens krav.
Ændret ved lov nr. 99 af 18. februar 2004 I § 99 indsættes som stk. 2:
» Stk. 2. I det omfang det er nødvendigt for at forstå virksomhedens udvikling, resultat og finansielle stilling, skal store virksomheder endvidere supplere redegørelsen i henhold til § 77, nr. 4, med oplysninger om ikke-finansielle forhold, som er relevante for de specifikke aktiviteter, herunder oplysninger vedrørende miljø- og personaleforhold.«
Lovbemærkninger Ledelsesberetningen for virksomheder i regnskabsklasse B (små virksomheder) og regnskabsklasse C (mellemstore og store virksomheder) skal efter de gældende bestemmelser i årsregnskabslovens § 77 beskrive virksomhedens hovedaktiviteter, eventuel usikkerhed ved indregning eller måling samt beskrive usædvanlige forhold, der kan have påvirket indregningen eller målingen. Der skal endvidere redegøres for udviklingen i virksomhedens aktiviteter og økonomiske forhold, ligesom ledelsesberetningen skal omtale betydningsfulde hændelser, som er indtruffet efter regnskabsårets afslutning. Herudover skal ledelsesberetningen i mellemstore og store virksomheder efter den gældende bestemmelse i års- regnskabslovens § 99 indeholde en beskrivelse af den forventede udvikling, virksomhedens videnressourcer, særlige risici, virksomhedens eksterne miljøpåvirkning, forsknings- og udviklingsomkostninger samt omtale filialer i udlan- det. Ovennævnte bestemmelser gælder tillige for regnskabsklasse D (statslige aktieselskaber og børsnoterede virksom- heder) via henvisningsreglen i § 102, stk. 1. Endvidere gælder bestemmelserne for koncernregnskabet via henvis- ningsreglen i § 128, stk. 2. Det foreslås i den nye bestemmelse i § 99, stk. 2, at ledelsesberetningen i store virksomheder udover de gældende oplysninger skal supplere redegørelsen for udviklingen i virksomhedens aktiviteter og økonomiske forhold efter § 77 med oplysninger om ikke-finansielle forhold, som er relevante for virksomhedens specifikke aktiviteter, herunder oplysninger vedrørende miljø- og personaleforhold. Oplysningerne om ikke-finansielle forhold skal dog kun gives i det omfang, de er nødvendige for at forstå virksomhedens udvikling, resultat og finansielle stilling.
Den foreslåede nye bestemmelse vil endvidere gælde for regnskabsklasse D og for koncernregnskabet via de nævnte henvisningsregler.
Forslaget gennemfører ændringen i 4. direktivs artikel 46, der er ændret ved Rådets direktiv 2003/51/ EF af 18. juni 2003, der trådte i kraft den 17. juli 2003. Ændringen skal være gennemført i medlemsstaterne senest den 1.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 1163
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease