Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
resultat, indeholde en beskrivelse af virksomhedens mål og politikker for styring af finansielle risici, herunder virk- somhedens politik for sikring for alle større grupper af forventede fremtidige transaktioner, for hvilke der anvendes sikring og en beskrivelse af virksomhedens risikoeksponering i forbindelse med mulige ændringer i priser, kreditvær- dighed, likviditet og pengestrømme. Omfanget og indholdet af beskrivelsen ifølge den foreslåede bestemmelse vil afhænge af, i hvilket omfang virksom- heden anvender finansielle instrumenter og i øvrigt af, i hvilket omfang virksomheden er eksponeret over for de enkelte typer af finansielle risici. Virksomheden kan vælge at medtage oplysningerne, der kræves efter § 99, stk. 2, i en note i stedet for i ledelses- beretningen. Dette følger af fast praksis, hvorefter krav til ledelsesberetningen kan opfyldes ved at medtage oplys- ningerne i noterne. Når en oplysning medtages i noterne, omfattes den også af den almindelige revisionspligt i for- hold til noter. Da ledelsesberetningen ikke er omfattet af revisionspligten, kan oplysninger, som skal medtages i noterne, ikke flyttes til ledelsesberetningen, medmindre der er direkte lovhjemmel hertil. Der er også andre bestemmelser i loven, som kræver oplysninger om risici. § 99, stk. 1, nr. 5, kræver oplysning om virksomhedens forventede udvikling og de særlige forudsætninger og usikre faktorer ledelsen har lagt til grund for sine forventninger. Herunder vil der ofte være behov for at beskrive særlige risici, som kan påvirke den fremtidige udvikling. I § 99 a kræves der oplysninger om ikke-finansielle risici. I henhold til § 11, stk. 2, skal der i regnskabet gives oplysninger udover de i loven specifikt krævede, hvis dette er nødvendigt for, at regnskabet giver et retvisende billede. Dette indebærer, at loven også kræver oplysninger om risici udover lovens specifikke krav, hvis dette er nødvendigt for, at regnskabet giver et retvisende billede.
Med den foreslåede nyaffattelse af § 99, stk. 2, sikres en direktivnær implementering af artikel 19, stk. 2, litra e, i regnskabsdirektivet.
Det foreslås, at der i § 99 indsættes et nyt stk. 3, hvorefter stk. 1, nr. 7, ikke finder anvendelse for virksomheder, der er omfattet af § 99 a, og som har en politik for miljøforhold.
Med forslaget er virksomheder, som i overensstemmelse med det foreslåede § 99 a, stk. 1-4, jf. lovforslagets § 1, nr. 47, har en politik for miljøforhold og redegør herfor, undtaget fra kravet i der bliver § 99, stk. 1, nr. 7, jf. lov- forslagets § 1, nr. 44.
Ændret ved lov nr. 1716 af 27. december 2018 I § 99 indsættes som stk. 3:
»Stk. 3. Stk. 1, nr. 7, finder ikke anvendelse for virksomheder, der er omfattet af § 99 a, og som har en politik for miljøforhold.«
Lovbemærkninger § 99, stk. 1, nr. 7, viderefører uden ændringer det gældende § 99, stk. 1, nr. 8, idet bestemmelsen rykker til nr. 7 som konsekvens af forslaget om at ophæve det gældende stk. 1, nr. 7, jf. § 1, nr. 44. Efter det, der bliver § 99, stk. 1, nr. 7, skal virksomheder i regnskabsklasse C og D beskrive påvirkningen på det eksterne miljø og de foranstaltnin- ger, som virksomheden har iværksat til forebyggelse, reduktion eller afhjælpning af skader på miljøet. Miljø er efter bestemmelsen afgrænset til det eksterne miljø til forskel fra fx virksomhedens interne arbejdsmiljø. Virksomheder omfattet af kravet skal give en overordnet omtale af virksomhedens miljøpolitik.
Forslaget indebærer, at en virksomhed, der redegør for sin miljøpolitik efter § 99 a er undtaget fra kravet i det, der bliver § 99, stk. 1, nr. 7. Herved sikres det, at oplysninger om miljøforhold kun skal gives ét sted, nemlig i
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 1167
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease