Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 6 Ledelsesberetningens redegørelser om bæredygtighed

Oplysningerne skal gives, uanset om anvendelsen af den pågældende kodeks er lovkrævet, eller anvendelsen af kodeksen følger et regelsæt fastsat af den pågældende markedsplads. For virksomheder, der har værdipapirer noteret til handel på Nasdaq Copenhagen og som ifølge børsens regler er omfattet af Anbefalinger for god Selskabsledelse, medfører bestemmelsen prin- cipielt ikke yderligere pligter.

Komitéen for god Selskabsledelse udsendte i december 2020 opdaterede anbefalinger.

Anbefalinger for god selskabs- ledelse

De opdaterede anbefalinger lægger særlig vægt på at fremhæve vigtigheden af virksomhedernes langsigtede værdiskabelse, herunder øget dialog med en bred kreds af interessenter, bæredygtig- hed, ledelsens overvejelser og transparens i forhold til ledelsesaflønning samt stillingtagen til virk- somhedens overordnede formål.

De opdaterede anbefalinger for god selskabsledelse træder i kraft for regnskabsår, der starter 1. januar 2021 eller derefter.

Redegørelsen skal følge anbefalingerne eller forklare, hvor anbefalingerne helt eller delvist ikke følges.

Følg eller forklar-princip

Følger virksomheden den pågældende kodeks, er det tilstrækkeligt at henvise til kodeksen med angivelse af, hvor kodeksens indhold er offentligt tilgængelig. Det er ikke krævet, at virksomheden redegør for indholdet af den samlede kodeks. Fraviger virksomheden dele af kodeks eller kodeks i sin helhed, skal virksomheden oplyse herom og angive begrundelserne herfor. Der stilles ikke specifikke krav til indholdet af oplysningen og begrundelsen. Virksomheder, der har valgt at følge en anden eller flere kodeks, skal give tilsvarende oplysninger for hver kodeks, virksomheden er omfattet af. Det gælder ligeledes virksomheder, som ikke er omfattet af en kodeks, men som frivilligt vælger at anvende en kodeks. Særligt om redegørelse for intern kontrol og risikostyring i forbindelse med virksomhedens regnskabsaflæggelsesproces Virksomheder, hvis værdipapirer er optaget til handel på et reguleret marked i et EU-/EØS-land, samt statslige aktieselskaber, der ikke har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i et EU-/EØS-land, skal give oplysninger om hovedelementerne i de interne kontrol- og risikosty- ringssystemer i forbindelse med regnskabsaflæggelsesprocessen, så regnskabsbrugerne får ad- gang til disse oplysninger. Redegørelsen skal alene omhandle de interne kontrol- og risikostyringssystemer, som modvirker væsentlige fejl i regnskabsaflæggelsen. Der skal dermed ikke gives oplysninger om risikostyrings- systemer og interne kontroller, som ikke knytter sig til regnskabsaflæggelsesprocessen. Redegørelsen skal på en overskuelig måde beskrive hovedpunkterne, og der er således ikke tale om en detaljeret og omfattende redegørelse. Redegørelsen skal endvidere afspejle de faktiske for- hold og være tilpasset den enkelte virksomheds konkrete situation og karakteristika, fx størrelse, kompleksitet og struktur. Beskrivelsen bør omfatte procedurer eller systemer, som virksomheden har indført i forbindelse med risikostyringen. Herunder bør ledelsen beskrive, hvordan den løbende identificerer og styrer risici for væsentlige fejl i regnskabsaflæggelsen og interne kontrolsystemer, som er indført i virk- somheden til sikring af, at væsentlige fejl i regnskabsaflæggelsen bliver imødegået, opdaget og korrigeret.

Krav til indhold er ikke specificeret

Risici for væsentlige fejl

Overordnet beskrivelse af de konkrete hovedpunkter

Interne kontrol- og risikostyrings- systemer

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 117

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease