Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

heltidsbeskæftigede i løbet af regnskabsåret på 250, jf. årsregnskabslovens § 7, stk. 2, nr. 2. og 3.

Kravet omfatter endvidere virksomheder i regnskabsklasse D. Det vil sige virksomheder, som har værdipapirer op- taget til handel på et reguleret marked i et EU-/EØS-land, og statslige aktieselskaber, jf. årsregnskabslovens § 7, stk. 1, nr. 4, og § 102. Sidstnævnte bestemmelse angiver, hvilke regler i årsregnskabsloven, der gælder for virk- somheder, som er omfattet af regnskabsklasse D.

For virksomheder, der indgår i en koncern, foreslås nogle lempelser i § 99 a, stk. 5 og 6. Lempelserne kan anvendes såvel af store virksomheder i regnskabsklasse C som af virksomheder i regnskabsklasse D.

Bestemmelserne om redegørelse for samfundsansvar gælder desuden for koncernregnskabet, jf. henvisningen i § 128, stk. 2. Den nævnte bestemmelse angiver, hvilke regler om ledelsesberetningen, der finder tilsvarende anven- delse på koncernens ledelsesberetning. Ved virksomheders samfundsansvar forstås efter § 99 a, stk. 1, 2. pkt., at virksomheder frivilligt integrerer hensyn til blandt andet menneskerettigheder, sociale forhold, miljø- og klimamæssige forhold samt bekæmpelse af korrup- tion i deres forretningsstrategi og forretningsaktiviteter. Det er således frivilligt for virksomheder, om de vil arbejde med samfundsansvar på et eller flere af de ovennævnte områder, udover hvad de er forpligtet til efter lovgivningen.

Har virksomheden ikke politikker for samfundsansvar, skal dette oplyses, jf. forslagets § 99 a, stk. 1, 3. pkt. Der stilles ikke krav om, at virksomheden skal begrunde dette.

Har virksomheden politikker for samfundsansvar, skal redegørelsen indeholde de oplysninger, som fremgår af § 99 a, stk. 2, nr. 1-3, der angiver de overordnede krav til indholdet af redegørelsen for samfundsansvar. Af de grunde, som er anført i afsnit 3.3. under almindelige bemærkninger, indeholder forslaget ikke detaljerede krav til indholdet af redegørelsen.

Ved udformningen af redegørelsen kan virksomhederne eksempelvis tage udgangspunkt i FN's principper for sam- fundsansvar i Global Compact. Der henvises til afsnit 3.5. under almindelige bemærkninger.

Efter § 99 a, stk. 2, nr. 1, skal redegørelsen indeholde en omtale af virksomhedens politikker for samfundsansvar, hvis virksomheden har politikker for samfundsansvar. Politikkerne kan som nævnt blandt andet omhandle virksom- hedens indsats for at fremme menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder, forbedre miljøet, mindske virksom- hedens klimapåvirkning og modvirke korruption.

Ved politikker forstås i denne forbindelse bredt virksomhedens interne retningslinjer, målsætninger, strategier eller andre dokumenter, der beskriver, hvordan virksomheden arbejder med samfundsansvar.

Ligeledes skal virksomheden oplyse om eventuelle standarder, retningslinjer eller principper for samfundsansvar, som virksomheden anvender.

Efter § 99 a, stk. 2, nr. 2, skal virksomheden redegøre for, hvordan den omsætter sine politikker for samfundsansvar til handling. Virksomheden skal herunder redegøre for eventuelle systemer eller procedurer herfor. Det kan eksem- pelvis være ledelsessystemer, kontrolsystemer, evalueringer eller andre procedurer, der systematisk gennemgår implementeringen af politikkerne. Dette omfatter også, at virksomheden skal oplyse, hvis den er certificeret i hen- hold til en certificeringsordning for enten processer eller produkter (mærkningsordninger). Endelig skal virksomheden efter § 99 a, stk. 2, nr. 3, vurdere, hvad der er opnået som følge af virksomhedens ar- bejde med samfundsansvar i regnskabsåret, samt oplyse om eventuelle forventninger til arbejdet fremover. Det er ikke et krav, at virksomheden skal vurdere, hvilke målbare økonomiske resultater arbejdet med samfundsansvar har medført.

1170 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease