Copy of Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

udstedt i medfør af stk. 8, 1. pkt., eller 2) på virksomhedens hjemmeside, hvortil der henvises i ledelsesberetningen, i henhold til regler udstedt i medfør af stk. 8, 2. pkt. Stk. 5. For virksomheder, som udarbejder koncernregnskab, er det tilstrækkeligt, at oplysningerne efter stk. 1- 3 gives for koncernen som helhed. Stk. 6. En dattervirksomhed, som indgår i en koncern, kan undlade at medtage oplysningerne i sin ledelsesbe- retning, hvis en modervirksomhed opfylder oplysningskravene efter stk. 1-3. Stk. 7. En virksomhed kan undlade at udarbejde en redegørelse om samfundsansvar efter stk. 2, hvis virksom- heden oplyser om sine politikker for samfundsansvar efter internationale retningslinjer eller standarder, der inde- holder de i stk. 2 anførte oplysninger. Stk. 3 finder tilsvarende anvendelse, hvis oplysningerne ikke dækker de i stk. 2 anførte politikområder. Stk. 8. Erhvervsstyrelsen fastsætter nærmere regler om offentliggørelse af redegørelsen for samfundsansvar i en supplerende beretning til årsrapporten og revisors pligter i forhold til de oplysninger, som offentliggøres heri, jf. stk. 4, nr. 1. Erhvervsstyrelsen fastsætter nærmere regler om offentliggørelse af redegørelsen for samfundsansvar på virksomhedens hjemmeside, herunder regler om virksomhedens opdatering af oplysningerne på hjemmesiden og revisors pligter i forbindelse med de oplysninger, som offentliggøres på hjemmesiden, jf. stk. 4, nr. 2. Stk. 9. Erhvervsstyrelsen fastsætter nærmere regler om, på hvilke betingelser en virksomhed kan oplyse om samfundsansvar efter internationale retningslinjer eller standarder.«

Lovbemærkninger Efter den gældende § 99 a i årsregnskabsloven skal store virksomheder omfattet af regnskabsklasse C supplere ledelsesberetningen med en redegørelse for samfundsansvar. § 99 a gælder desuden for virksomheder omfattet af regnskabsklasse D (statslige aktieselskaber og børsnoterede virksomheder) uanset virksomhedens størrelse, jf. § 102, stk. 1.

Da § 99 a blev indført i årsregnskabsloven i 2009, var der tale om et nationalt krav, som ikke var direktivreguleret.

Siden da er der blevet fastsat regler om redegørelse for samfundsansvar i ændringsdirektiv 2014/95/EU af 22. oktober 2014, der indsætter en bestemmelse i artikel 19 a i det nye regnskabsdirektiv, som medlemsstaterne er forpligtede til at gennemføre.

Direktivets regler svarer i vid udstrækning til de gældende regler i § 99 a, men afviger også herfra på en række punkter, som omtales nærmere nedenfor.

Medlemsstaterne skal som minimum gennemføre direktivets krav for store virksomheder af offentlig interesse. I direktivet er store virksomheder angivet som virksomheder, der på balancetidspunktet har haft et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede i løbet af regnskabsåret på 500 eller derover. Det foreslås, at direktivets krav gennemføres i en ny affattelse af § 99 a, som skal gælde for alle de virksomheder, der i dag er omfattet af § 99 a, dog således, at direktivets krav gennemføres i to tempi for de omfattede virksomhe- der. For virksomheder omfattet af regnskabsklasse D, som på balancetidspunktet har haft et gennemsnitligt antal hel- tidsbeskæftigede i løbet af regnskabsåret på 500 eller derover, foreslås det, at den nye affattelse af § 99 a får virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2016 eller senere, jf. forslagets § 6, stk. 5, 4. pkt. For store virksomheder omfattet af regnskabsklasse C og for virksomheder omfattet af regnskabsklasse D, som på balancetidspunktet har haft et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede i løbet af regnskabsåret på under 500, fo- reslås det, at den nye affattelse af § 99 a får virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2018 eller senere, jf. forslagets § 6, stk. 5, 1 pkt.

Indtil den nye § 99 a får virkning for disse virksomheder som omtalt ovenfor, finder den hidtil gældende § 99 a

1176 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease