Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Efter den foreslåede nye § 99 a, stk. 2, nr. 3, skal det for hvert politikområde, som nævnt i nr. 2, oplyses, hvordan virksomheden omsætter sin politik for samfundsansvar til handling, og der skal herunder gives oplysning om an- vendte processer for nødvendig omhu ("due diligence"), hvis virksomheden anvender sådanne processer. Da det skal oplyses, hvordan virksomheden omsætter sine politikker for samfundsansvar til handling, er det ikke i overens- stemmelse med lovkravet blot negativt at oplyse, at virksomheden ikke omsætter sine politikker til handling. Virk- somheden skal positivt beskrive, hvordan politikkerne gennemføres i handlinger, idet virksomheden dog selv be- stemmer detaljeringsgraden af oplysningerne.
Efter den gældende § 99 a, stk. 2, nr. 2, skal virksomheden oplyse om eventuelle systemer eller procedurer, idet der dog ikke her stilles krav om oplysning om due diligence processer.
Baggrunden for kravet om beskrivelse af due diligence processer i den nye § 99 a, stk. 2, nr. 3, er, at artikel 19 a, stk. 1, litra b, i det nye regnskabsdirektiv, jf. ændringsdirektiv 2014/95/EU, stiller krav om, at beskrivelsen af virk- somhedens politikker skal omfatte en beskrivelse af "implementerede due diligence processer". Virksomhederne har således ikke efter direktivet pligt til at anvende såkaldte due diligence processer, men har pligt til for hvert politikområde at oplyse om anvendelsen af sådanne processer, hvis virksomheden gør brug heraf. Be- grebet "due diligence" er i den nye § 99 a gengivet som nødvendig omhu (due diligence). Direktivet uddyber ikke nærmere, hvilke oplysninger virksomheden skal give om anvendte due diligence processer. Virksomheden må derfor foretage en konkret vurdering af, hvilke oplysninger der bør gives herom i forhold til virksomhedens politikker for samfundsansvar under hensyntagen til, at oplysningerne er relevante og proportionale set i forhold til virksomhe- dens aktiviteter. Den gældende § 99 a opererer ikke direkte med due diligence begrebet. Due diligence begrebet er derimod defineret i de internationale retningslinjer for samfundsansvar som OECD's Retningslinjer for Multinationale Virksomheder og FN's Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhvervsliv — begge vedtaget i 2011 — hvor det indgår som et cen- tralt element. Direktivet refererer til de nævnte internationale retningslinjer. Lov nr. 546 af 18. juni 2012 om mæg- lingsog klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd bygger ligeledes på disse retningslinjer. Efter den foreslåede nye § 99 a, stk. 2, nr. 4, skal der gives oplysning om de væsentligste risici i relation til virksom- hedens forretningsaktiviteter. Der skal herunder, hvor det er relevant og proportionalt, gives oplysninger i relation til virksomhedens forretningsforbindelser, produkter og tjenesteydelser, som indebærer en særlig risiko for negativ påvirkning af de i stk. 2, nr. 2, nævnte politikområder, som er omtalt ovenfor. Den gældende § 99 a opererer ikke med en lignende pligt til at oplyse om de væsentligste risici i relation til virksom- hedens forretningsaktiviteter. Begreberne — dvs. forretningsforbindelser, negative påvirkninger (adverse impacts) m.v. — er defineret i både OECD's Retningslinjer for Multinationale Virksomheder (2011) og FN's Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhvervsliv (2011), som direktivet referer til, og som loven om mæglingsog klageinstituti- onen for ansvarlig virksomhedsadfærd også bygger på.
Kravet i den nye § 99 a, stk. 2, nr. 4, gennemfører artikel 19 a, stk. 1, litra d, i direktivet.
Afgrænsningen af de væsentligste risici, jf. den foreslåede nye § 99 a, stk. 2, nr. 4, må bero på en konkret væsent- lighedsvurdering. Præambel nr. 8 til ændringsdirektivet præciserer, at virksomhederne bør fremlægge tilstrækkelige oplysninger om forhold, der springer i øjnene, som dem der med størst sandsynlighed vil føre til, at de væsentligste risici for alvorlige påvirkninger manifesterer sig, samt om påvirkninger, der allerede har manifesteret sig. Alvoren af sådanne påvirkninger bør vurderes på baggrund af deres omfang og grad. Risikoen for negativ påvirkning kan stamme fra virksomhedens egne aktiviteter eller kan hænge sammen med dens drift, og hvor det er relevant og proportionalt, dens produkter, tjenesteydelser eller forretningsforbindelser, herunder leverandørog underleveran- dørkæder. Efter den foreslåede nye § 99 a, stk. 2, nr. 5, skal virksomheden give oplysning om anvendelse af ikke-finansielle nøglepræstationsindikatorer, som er relevante for specifikke forretningsaktiviteter, hvis virksomheden anvender så- danne indikatorer.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 1179
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease